Bewondering voor Belgische renner die maandenlang in coma lag
i

Pro Shots

Bewondering voor Belgische renner die maandenlang in coma lag

Bart van der Wijst • 14:09, 18-12-2017 / Laatste Update: 12:32, 08-01-2024

Voor Stig Broeckx veranderde zijn leven op 28 mei 2016 volledig. Enkele motoren katapulteerde de Belgische renner van Lotto-Soudal toen enkele meters de lucht in. Meteen lag hij in coma, waar hij pas maanden later uit zou komen. Inmiddels is Broeckx bezig met revalidatie, en hoe?!

In België bewondert men de progressie van Broeckx, die even niet denkt aan een carrière als wielrenner. "Wat Stig doet, wekt verwondering en bewondering", zegt begeleider Paul Van den Bosch in een interview met Sporza.

Weinig hoop

In het begin was er voor Broeckx de vrees dat hij nooit meer normaal zou kunnen lopen, maar inmiddels is die voorspelling helemaal omgedraaid. "Stig werkt keihard en maakt heel grote vorderingen. Mirakels bestaan misschien niet, maar het wekt wel verwondering en bewondering", aldus Van den Bosch.

"Alles wat ik zag, elke stap, is straf geweest. Hij zet gigantische en bewonderenswaardige stappen op alle vlakken. Alles moet weer opgebouwd worden en Stig is zich daarvan bewust. Hij doet dat op een heel kalme manier, net zoals toen hij renner was", erkent zijn begeleider.

"Het is niet te voorspellen hoeveel progressie hij nog kan maken. Die eerste medische prognoses waren zeer donker. Dat hij nu staat waar hij staat, had niemand verwacht."