Bizar! Mathieu van der Poel reed in 1 jaar bij 52 (!) van 67 koersdagen naar podium

Sjors Tanis • 13:59, 09-04-2019 / Laatste Update: 09:57, 12-12-2023

Mathieu van der Poel gaat na zijn topprestatie in de Ronde van Vlaanderen (4e) vandaag 'gewoon' door met koersen in het Circuit van de Sarthe. De alleskunner, die zowel op de weg, in het veld, als op de mountainbike rijdt, kwam het afgelopen jaar (9 april 2018 tot 9 april 2019) tot 67 koersdagen en eindigde tijdens die wedstrijden liefst 52 keer op het podium.

3e bij het WK mountainbike, de wereldtitel in het veldrijden, 2e bij het Europees kampioenschap op de weg én winst in semi-klassieker Dwars door Vlaanderen, zomaar een aantal topresultaten van 'MvdP'. Maar dat is lang niet alles.

Veldrijden: 32 zeges in 33 wedstrijden

De dominantie van Mathieu van der Poel werd in het veldrijden écht duidelijk. Deze winter (van 6 oktober tot en met 17 februari) was de zoon van oud-prof Adrie van der Poel in liefst 32 van de 33 crossen waar hij startte de beste. Hij werd Nederlands, Europees én wereldkampioen in het veld. De enige cross die Van der Poel niet won: de Koppenbergcross. Door een off-day werd de 24-jarige Nederlander maar 21ste.

(Tekst gaat verder onder de foto's)

Mountainbike: 3 zeges in 12 wedstrijden

Wielergek Mathieu van der Poel droomt nog altijd van olympisch succes op de mountainbike en dus stond hij de afgelopen 12 maanden ook regelmatig aan de start van MTB-wedstrijden. Hij won 3 keer: in Duitsland, in Italië en in Frankrijk. Op het WK pakte hij de bronzen plak, waardoor ook de mountainbike-campagne van 'MvdP' als geslaagd kan worden beschouwd. Naast de 3 zeges reed hij nog 6 keer (waaronder dus op het WK) naar het podium.

Wegwielrennen: 8 zeges in 22 koersdagen

Van der Poel gaf eerder aan het wegwielrennen 'een beetje saai' te vinden, maar ook tussen de grote mannen op de weg laat de Nederlander zien wereldtop te zijn. Hij werd in 2018 indrukwekkend Nederlands kampioen door na een aanvallende koers de sprint nog te winnen en op het EK in Glasgow werd Van der Poel 2e achter Matteo Trentin. Maar vanaf het seizoen 2019 laat hij zien op de weg ook écht bij de toppers te horen. Dit voorjaar reed de coureur van Corendon-Circus 5 (semi)klassiekers: 1 opgave (Nokere Koerse), 2 keer 4e (Gent-Wevelgem én Ronde van Vlaanderen) en 2 keer 1e (GP Denain en Dwars door Vlaanderen).

In totaal won 'MvdP' 8 koersdagen op de weg, maar dat is exclusief zijn eindzege afgelopen juni in de Boucles de la Mayenne. Daar komen ook nog 3 podiumplekken bij in wedstrijden (ritten in Mayenne en Artic Race of Norway en dus het EK).

Zeges Mathieu van der Poel op de weg vanaf 9 april 2018:

- rit- en eindzege Boucles de la Mayenne (31 mei t/m 3 juni 2018)

- Ronde van Limburg (10 juni 2018)

- Nederlands kampioenschap (1 juli 2018)

- 2 ritzeges Artic Race of Norway (16 t/m 19 augustus 2018)

- ritzege Tour of Antalya (21 t/m 24 februari 2019)

- GP Denain (24 maart 2019)

- Dwars door Vlaanderen (3 april)

Deze lijst kan nog verder worden aangevuld, want veelvraat Mathieu van der Poel start vandaag in het Circuit van de Sarthe. Daarna start 'MvdP' nog in de Brabantse Pijl én de Amstel Gold Race, waar hij ook weer als kanshebber wordt gezien. Hij doet pas even mee op de weg, maar het lijkt alsof Mathieu van der Poel al jaren meestrijdt vooraan.