Ooggetuige dodelijke crash: Demoitié reed 70 km/u

Ooggetuige dodelijke crash: Demoitié reed 70 km/u

admin • 21:23, 29-03-2016 / Laatste Update: 15:33, 12-12-2023

Twee dagen na het dodelijke ongeval van Antoine Demoitié in Gent-Wevelgem vertelt ooggetuige Julien Jurdie zijn verhaal. De ploegleider van AG2R-La Mondiale zegt tegen Cyclingnews: ,,Demoitié lag in foetushouding toen ik het ongeval passeerde. Ik besefte onmiddellijk dat het zeer ernstig was. Het was een beeld dat ik liever nooit had willen zien."

In zijn getuigenis bevestigt Jurdie eerdere verklaringen dat Antoine Demoitié door een motor van de organisatie werd aangereden, nadat hij samen met 3 andere renners - zijn ploeggenoot Simone Antonini, de Zweed Jonas Ahlstrand (Cofidis) en de Italiaan Mattia Cattaneo (Lampre-Merida) - ten val was gekomen.

,,We reden met de volgwagen achter een derde groep van zo'n 30 renners die probeerden terug te komen", doet Jurdie zijn relaas. ,,Ik herinner me dat we net Cassel waren gepasseerd. De wind stond grotendeels in de rug. De weg ging lichtjes naar beneden, ik vermoed dat we zo'n 70 km/uur reden. Plots zag ik enkele renners links van de weg vallen, alsof ze hun evenwicht verloren. Onmiddellijk hoorde ik via de wedstrijdradio 'Crash! Crash!' Maar in een fractie van een seconde zag ik ook dat een motorrijder de renners raakte. De man had geen kans om tijdig te remmen. Het was een motor van de organisatie."

Bang voorgevoel

Jurdie had meteen een bang voorgevoel toen hij dichter bij de gevallen renners kwam. ,,Iedereen vertraagde, ik had meteen het gevoel dat dit geen gewoon ongeval was. Samen met Marc Accard, onze mecanicien, keek ik bang toe. We zagen Ahlstrand overeind komen, de renner van Lampre ook. Toen merkte ik ook twee renners van Wanty op: Demoitié en nog een ploeggenoot. Ik zag meteen dat Demoitié in foetushouding lag. Een vreselijk beeld, een beeld dat ik liever nooit had willen zien. De paniek op de gezichten van de mensen die in de buurt van het ongeval stonden, was compleet. Bijna onmiddellijk kwam er een ziekenwagen ter plaatse, maar ik besefte dat er een drama zat aan te komen. Ik heb tot de ochtend erna gewacht om via de website van L'Equipe het overlijden van Demoitié te vernemen. Op de terugweg naar huis wilde ik geen bevestiging krijgen van wat ik direct na het ongeval al vreesde."