Prachtige zege Annemiek van Vleuten in Strade Bianche (video)

Martijn Baars • 14:07, 09-03-2019 / Laatste Update: 17:09, 12-12-2023

Annemiek van Vleuten is helemaal terug na haar harde valpartij op het WK wielrennen van vorig jaar in Innsbruck. De Nederlandse van Mitchelton-Scott reed op een steile grindstrook in de Strade Bianche, op iets meer dan 10 kilometer van de streep, weg uit een favorietengroep en soleerde naar de zege in Siena.

De Strade Bianche is de 1e World Tour-wedstrijd op de vrouwenkalender.

Kopgroep met favorieten

Van Vleuten was samen met onder andere wereldkampioene Anna van der Breggen, Marianne Vos, Janneke Ensing en Chantal Blaak ontsnapt. Deze kopgroep met favorieten mocht gaan strijden om de zege in de wedstrijd over onverharde grindwegen in Toscane. Op zo'n grindstrook, een heel steile op iets meer dan 10 kilometer van de streep, plaatste Van Vleuten een versnelling.

Vos probeert het nog

Die aanval was voor de andere vrouwen niet te volgen, al waagde Vos een poging met een indrukwekkende versnelling. Ze reed naar Van Vleuten toe op de helling van Le Tolfe, maar Vos blies zichzelf op en moest haar landgenote niet veel later laten gaan.

Eerste zege na haar val

Van Vleuten pakte snel een voorsprong van zo'n halve minuut en gaf die niet meer weg. Ze pakt zo haar 1e zege na de zware valpartij op het WK van vorig jaar. Het was overigens pas haar 2e koersdag ná die val, want vorige week maakte ze in de Omloop het Nieuwsblad haar rentree. Toen werd ze 4e.

Annemiek van Vleuten. Pet, hoed, alles, af.

— Pim Bijl (@pimbijl) 9 maart 2019