UCI-leiding akkoord met videoscheids bij grote wielerkoersen
i

EPA

UCI-leiding akkoord met videoscheids bij grote wielerkoersen

admin • 23:14, 02-02-2018 / Laatste Update: 05:47, 07-01-2024

Bij grote wielerkoersen is vanaf dit seizoen een video-commissaris actief, die op basis van tv-beelden kan ingrijpen wanneer er dingen gebeuren die eigenlijk niet mogen plaatsvinden tijdens een wedstrijd.

Eindelijk!

De vorig jaar al aangekondigde maatregel werd tijdens een vergadering van de internationale wielrenunie UCI goedgekeurd. De commissaris zal actief zijn tijdens de 3 grote rondes, de 5 zogenoemde monumenten (Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije) en bij de WK. De video-commissaris kan de jury die actief is in de koers ondersteunen. De roep om een vorm van video-arbitrage werd vorig jaar groter nadat wereldkampioen Peter Sagan uit de Tour werd gezet omdat hij in volle sprint Mark Cavendish zou hebben aangetikt.

Ook nieuwe seconderegel

De UCI houdt bij alle wedstrijden die eindigen in een massasprint de regel aan dat een verschil in tijd pas wordt doorberekend als het gat 3 seconden is, tenminste als dat vooraf is vastgelegd. Daarmee werd vorig jaar al geëxperimenteerd in de Ronde van Zwitserland en de Tour. Voorheen werd 1 seconde tijdverschil al doorgevoerd. Een verhoging moet tot minder stress leiden bij massasprints. Per wedstrijd bepalen organisatie en jury of de 3-secondenregel van toepassing is.