Wielrennen profiteert van online gokken

Wielrennen profiteert van online gokken

admin • 11:12, 27-01-2016 / Laatste Update: 19:52, 12-12-2023

Het Nederlandse wielrennen gaat profiteren van online gokkers. De wielerbond KNWU heeft na twee jaar een voorlopige sponsordeal met kansspelaanbieder Unibet. Hoeveel geld Unibet gaat overmaken, is nog niet bekend. Het hangt ook nog af van hoeveel belasting de overheid gaat vragen voor betting.

Binnen een jaar kun je in Nederland legaal online wedden op wedstrijden, partijen, races, rondes of wat dan ook op sportgebied. Wel zitten er allerlei regels aan verbonden. Zo mag je niet wedden wie als eerste een gele kaart krijgt. Dat is om matchfixing te voorkomen.

'Te veel' belasting

Er wordt in de politiek nog wat gediscussieerd over het belastingtarief. En daar hangt de deal tussen Unibet en de wielerbond nog wel aan af. In het voorstel dat er nu ligt is dat vastgesteld op 29 procent - een percentage dat hoger ligt dan in vrijwel alle andere Europese landen.

Als dat zo blijft zal Unibet níet instappen als hoofdsponsor van de KNWU: de deal met de wielerunie is gebaseerd op een belastingpercentage van 20 procent én de voorwaarde dat Unibet daadwerkelijk een licentie krijgt om in Nederland online kansspelen aan te bieden. Want volgens Unibet is het met een percentage van 29 procent en de dunne winstmarges in de sector niet mogelijk om ook nog geld vrij te maken voor sponsordeals waarvan de Nederlandse sport profiteert.

Loopgravenoorlog

Daarmee zetten Unibet en de KNWU de verhoudingen op scherp. In de loopgravenoorlog die de afgelopen jaren achter de schermen werd uitgevochten was een van de belangrijkste vragen of en hoeveel buitenlandse online aanbieders aan de Nederlandse sport zouden bijdragen. En of ze niet alleen maar een marktaandeel zouden kapen van de Nederlandse Lotto, die een deel van de winst afdraagt - al is het ieder jaar een beetje minder - aan de Nederlandse sport.

Met deze sponsordeal geeft Unibet een antwoord op de vraag óf online aanbieders bereid zijn om te investeren in de Nederlandse sport. Maar de deal is nog lang niet rond. Hoe gaat de Lotto - die jaarlijks meer een miljoen aan de KNWU afdraagt - om met het nieuws dat een andere kansspelaanbieder hoofdsponsor wordt van diezelfde KNWU? En wat doen de politieke partijen met het kansspelbelastingstarief van 29 procent nu er een enorme druk op is gezet?