Nog 9: Legendarische valpartijen in de Tour de France (video’s)
i

AFP

Nog 9: Legendarische valpartijen in de Tour de France (video’s)

admin • 20:00, 22-06-2017 / Laatste Update: 22:08, 12-12-2023

Nog maar 9 dagen en dan gaat de Tour de France met een tijdrit van start in het Duitse Düsseldorf. In die dagen tellen wij met Sportnieuws af naar de grootste (en misschien wel vetste) wielerwedstrijd ter wereld. Vandaag: Legendarische valpartijen.

Doe mee aan onze GRATIS Tourgame! Stel jouw team van 20 renners samen en maak kans op mooie prijzen!

Wie hard fietst, gaat soms op zijn snufferd. Dat kan hard, dat kan zacht, eigen schuld of schuld van anderen. Het asfalt geeft niets om de schuldige en zal nooit meegeven. De Tour kende dan ook flink wat grote valpartijen met soms zelfs dodelijke afloop. Wij maakten een top 10 wat volgens ons de meest legendarische valpartijen zijn.

Lees ook: Nog 10: Waarom de Tour de France zó vet is (video’s)

10. Laurens ten Dam in 2011. Een renner die vaker met zijn neus over de straatstenen schuurt dan goed voor zijn uiterlijk is. Tijdens de Tour de France van 2011 vloog hij lelijk uit de bocht, om de rest van de Tour met verband om zijn neus rond te fietsen. Uiteindelijk reed 'Lau' de Tour uit en werd hij 57e.

9. Wilfried Nelissen en Laurent Jalabert in 1994. Een massasprint moet uitkomst bieden over wie de eerste etappe van de Tour de France van 1994 gaat winnen. In de sprint zit een flauwe bocht naar rechts, waardoor het overzicht over heel de weg moeilijk is. Dat is precies waarom het misgaat. Wilfried Nelissen en Laurent Jalabert zijn voornamelijk gefocust op hun sprint en niet op de meters voor hen, waar een agent foto's staat te maken. Gevolg: een enorme crash waarbij de agent er wonder boven wonder zonder kleerscheuren vanaf komt. Laurent Jalabert moet met gebroken tanden, een gebroken jukbeen en twee gebroken sleutelbenen direct opgeven.

8. Wout Poels in 2012. Een massale valpartij in de 6e etappe van de Tour van 2012 maakt een einde aan de dromen van Limburger Wout Poels. Met een geperforeerde long, twee gebroken ribben en een scheur in zijn milt en nier probeert hij nog een stuk verder te fietsen, maar daar is uiteindelijk geen beginnen meer aan. Ook Spanjaard Oscar Freire houdt gebroken ribben en een geperforeerde long over aan de enorme schuiver.

7. Joseba Beloki in 2003. De etappe naar Gap is bloedheet. Zo heet dat het asfalt begint te smelten en dat kost Joseba Beloki (uiteindelijk) zijn carrière. De Spanjaard breekt van alles, waaronder zijn dijbeen en zal de enorme klap nooit meer helemaal te boven komen. Naast de val van Beloki, is het stukje offroad van Lance Armstrong net zo legendarisch geworden. De Amerikaan weet zijn fiets overeind te houden en keert, na een stukje veldrijden en een sprong over een droogstaand beekje, weer terug in de groep.

6. Wim van Est in 1951. "Zeventig meter viel ik diep, mijn hart stond stil, maar mijn Pontiac liep". De Nederlander Van Est miste een bocht in de afdaling van de Col d'Aubisque. Tientallen meters lager werd hij, wonder boven wonder ongedeerd, teruggevonden. Helaas moest hij wel opgeven, waardoor de Tour voor Van Est eindigde terwijl hij de Gele Trui om de schouders had. Later werd hij door horlogemerk Pontiac gevraagd om een reclame op te nemen. In die reclame verklaarde Van Est dat zijn hart even stilstond, maar dat zijn horloge nog prima functioneerde.

Doe mee aan onze GRATIS Tourgame! Stel jouw team van 20 renners samen en maak kans op mooie prijzen!

 

5. Marcus Burghardt botst tegen een hond. In de 9e etappe van de Tour van 2007 is het een overstekende Golden Retriever die voor een botsing met het peloton zorgt. Nou valt de schade bij deze valpartij redelijk mee, want zowel de hond als de Duitser komen er zonder kleerscheuren vanaf. Alleen het voorwiel van de T-Mobile-renner vouwt helemaal dubbel. Deze valpartij staat eigenlijk symbool voor alle valpartijen met loslopende honden, waarbij renners vaak in de ankers moeten. Hond mee naar de koers = hond aan de lijn!

4. Joop Zoetemelk op weg naar winst in 1980. Johan van der Velde kostte Joop Zoetemelk bijna de overwinning in de Tour van 1980. Een rare slingerbeweging zorgde ervoor dat Zoetemelk op z'n plaat ging, Van der Velde kon wel blijven zitten. Gelukkig liep Zoetemelk geen verwondingen op en kon hij snel weer op een fiets klauteren. Hij won in 1980 de Tour de France en is tot de dag van vandaag de laatste mannelijke Nederlandse Tourwinnaar.

(Vanaf 40 seconden)

3. Fabio Casartelli in 1995. De enige valpartij met dodelijke afloop in ons lijstje. De val van de Italiaan in de afdaling van de Col de Portet d'Aspet was letterlijk een zware klap voor het peloton. Stenen langs de kant van de afdaling zorgde ervoor dat Casartelli geen schijn van kans had toen hij er met zijn hoofd tegenaan kwam. Een enorme stroom bloed maakte meteen duidelijk dat de Italiaan in het harnas overleed. Renners die over de finish kwamen wisten niet meteen van het overlijden van hun collega, dat bleek ook wel uit de emotionele reactie van Nederlander Erik Breukink.

2. Laurens ten Dam in 2015. Dwong de dokter om zijn arm terug in de kom te zetten. Het was de 3e etappe van de Tour van 2015 en op hoge snelheid smakte het peloton dat onderweg was naar de muur van Hoey tegen het asfalt. De wedstrijdleiding gaf meteen aan dat Tom Dumoulin en Laurens ten Dam opgaven. Maar die laatste was het daar niet mee eens. Ten Dam lag op het asfalt met zijn arm uit de kom, maar wilde kosten wat kost terug op zijn fiets. "Merijn, ze willen me in een ziekenwagen zetten, maar ze moeten mijn arm terug in de kom doen", zei hij destijds via de interne communicatie tegen ploegleider Merijn Zeeman. "Als de dokter het niet doet, doe ik het zelf en stap ik op de fiets", was de Team LottoNL-Jumbo-renner resoluut. Uiteindelijk wist de ploeg de doktoren er van te overtuigen Ten Dam maar zijn wil te geven, waarop zijn arm terug werd gezet en 'Lau' de Tour gewoon weer uitreed.

1. Johnny Hoogerland het prikkeldraad in. 
Een auto van de Franse televisie wilde in de 9e etappe van de Tour van 2011 de kopgroep voorbij, maar schrok daarbij van een boom aan de linkerkant van de weg. Een ruk aan het stuur zorgde voor een botsing met Spanjaard Juan Antonio Flecha, die op zijn beurt Johnny Hoogerland het prikkeldraad in lanceerde. De Zeeuw groeide uit tot publiekslieveling én cultheld, vooral ook omdat iedereen hem de bolletjestrui gunde, die hij na afloop van die etappe al huilend om zijn schouders kreeg.

[poll id="512"]