Plots gestopte olympisch kampioen baanwielrennen Ligtlee: 'Voelt als een bevrijding'
i

Cor Vos

Plots gestopte olympisch kampioen baanwielrennen Ligtlee: 'Voelt als een bevrijding'

Trevor Wagener • 19:32, 28-12-2018 / Laatste Update: 00:02, 05-01-2024

Baanwielrenster Elis Ligtlee was net gelukkig in de liefde en heel de wereld mocht dat weten ook. Door deze stevige basis dacht ze succesvol te kunnen worden, maar de olympisch kampioene van 2016 twijfelde liefst 2 jaar om door te gaan of niet. Vrijdag was ze eruit en zette ze ineens een punt achter haar loopbaan. Na 2 roerige jaren, zei ze tegen Walter van Zoeren en Roy Schriemer van het AD.

"Ik denk dat niemand het aan zag komen, behalve ikzelf", zei de 24-jarige renner uit Eerbeek. Ligtlee kan de motivatie niet meer opbrengen zei ze op een speciale persconferentie tijdens het WK in het Apeldoornse Omnisportcentrum.

"Het was te lang geleden dat ik iets won en trainen doe je om te winnen. Na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is een echt succes er nooit meer geweest. Achteraf heb ik hier op het WK in Apeldoorn bijna een jaar geleden afscheid genomen van het publiek met mijn bronzen medaille op de 500 meter. Dat gaf zeker ook wel voldoening.

Het is geen onbekend fenomeen, ging Ligtlee verder. "Vergelijk mijn situatie met iemand die al heel lang niet meer met plezier naar het werk gaat. Dat was uiteindelijk niet meer het geval. Ik ging met lood in mijn schoenen naar de baan toe. En dat was uiteindelijk niet meer op te brengen."

Herinneringen

In haar woning in Eerbeek is een kamer ingericht met vitrines vol met de medailles die ze ooit won. Op aandringen van haar partner Emmo, zodat ze kan zien wat ze in 17 jaar fietsen allemaal bereikte. "Daar stond ik nooit bij stil. Emmo en mijn ouders hebben me zien struggelen. Op dit moment voelt dit als een opluchting. Wat er hierna komt weet ik nog niet."

Uit(z)waaien

Wat ze wel weet is dat ze niets aan d'r hoofd wil. "Ik ga nu 2 dagen genieten van het kijken naar mijn broer Sam op het NK en daarna kijk ik wat er op me afkomt. Ze zeggen dat er een deur open gaat als je een andere dicht slaat en daar hoop ik op. En anders moet ik die andere deur zelf maar openen."

Veel respect

Bondscoach Hugo Haak zag het niet aankomen. "Het is haar beslissing. Ik ben zelf net gestopt, ik weet hoe lastig het is om de topsport te verlaten. Elis is 1 van de beste sprintsters die we in Nederland gehad hebben, qua talent behoort ze bij de wereldtop. Maar het gaat er ook om of je als topsporter kunt leven en Elis heeft de beslissing moeten nemen dat ze dat niet langer op kon brengen. Voor het WK in Polen eind februari had ik haar naam nog niet geschrapt."

Hij accepteer haar keuze. "Daar moet je als coach altijd respect voor hebben. Gelukkig is het niet meer zo dat we een smalle selectie hebben zoals in de tijd van Willy Kanis en Yvonne Hijgenaar. We hebben nu nog 4 rensters die mondiaal mee kunnen met de wereldtop. Elis had daar zeker nog bij kunnen zitten."