Gilbert eist actie na massale val in Ronde van Burgos: ‘Veiligheid is een serieus thema’

5 augustus 2022

Wielrenner Philippe Gilbert heeft opgeroepen tot actie na de massale valpartij in de Ronde van Burgos van 2 dagen geleden. Het 40-jarige Belgische fenomeen, die ook in de Atletencommissie van de UCI zit, wil dat er een protocol komt dat de koersen zo veilig mogelijk moet maken. Zoiets bestaat (nog) niet.


Ook stak Gilbert de gevallen renners een hart onder de riem. "Sowieso wil ik dat als vertegenwoordiger van alle renners in de Atletencommissie van de UCI doen. Ik verdedig de veiligheid van atleten, deze regels zullen aangepast moeten worden."

Check, check, dubbele check
Gilbert wil dat de etappes op voorhand gecheckt worden om zodoende, na goedkeuring, de deelnemende renners veilig van start te kunnen laten gaan. "Er is gewoon een grondige controle nodig. Zeker in de slotkilometers. Dit protocol is helaas nog niet van kracht."

De renner, die op 15 oktober afscheid neemt als prof, wil niet dat zijn collega's slachtoffers worden van bepaalde nalatigheid. Veiligheid voorop, aldus Gilbert. "Dat thema moet serieus genomen worden. Renners zijn altijd het slachtoffer zo, en dat moet eindelijk een keer veranderen."

Lees ook: 'Philippe Gilbert sluit imposante carrière af op de Nederlandse Cauberg'