Deze straffen kregen andere renners voor hetzelfde 'dopinggebruik' als Froome
i

AFP

Deze straffen kregen andere renners voor hetzelfde 'dopinggebruik' als Froome

admin • 11:29, 13-12-2017 / Laatste Update: 05:34, 05-01-2024

Chris Froome had tijdens de Vuelta 2017 te veel astma medicatie in zijn urine. Van het middeltje 'sulbutamol' zat 2 keer de toegestane hoeveelheid in zijn plas. Volgens Froome niet bewust, maar uit de test kwam dat er 2000 nanogram per milliliter in zijn urine zat. Renners met astma mogen tot 1000 nanogram in hun urine hebben.

Die getallen klinken misschien als nietszeggende waarden, maar er zijn renners flink gestraft met dezelfde of lagere hoeveelheid medicatie in hun plas.

Alessandro Petacchi

In 2007 werd Petacchi met hetzelfde middel in zijn plas een jaar geschorst. De Italiaanse sprinter had een geweldige Giro gereden met 5 etappeoverwinningen. Uiteindelijk dus iets te geweldig, want begin 2008 werd bekend dat Petacchi rondreed met 1320 nanogram per milliliter in zijn blaas. De renner mocht het hele seizoen niet koersen en moest de gewonnen etappes in de Ronde van Italië inleveren.

Diego Ulissi

Ulissi renner werd met 1900 nanogram van de fiets getrokken. In de Giro van 2014 won de Italiaanse renner 2 etappes, maar een jaar later bleek de renner positief te hebben getest. Zijn excuus: de val aan het begin van de etappe heeft mij sulbutamol waarden verhoogd. Ulissi werd door de Zwitserse wielerautoriteit voor 9 maanden geschorst.

Alberto Contador

De Spaanse wielerlegende werd in 2010 gepakt op het gebruik van 'clenbutorol'. Dit middel wordt ook gebruikt als medicijn tegen astma, maar ook daarvan mag niet teveel in je urine of bloed zitten. Hij verloor zijn Tour overwinning van 2010. Vorig jaar in de tour was goed te zien dat Contador zijn 'inhaler' gebruikte tijdens een afdaling.

Leonardo Piepoli kreeg geen straf

Een iets minder bekende naam, maar hetzelfde middeltje. Piepoli werd tijdens dezelfde Giro als eerdergenoemde Petacchi gepakt met een vergelijkbare waarde. De Italiaanse renner begon na de beschuldigingen meteen te wapperen met zijn bewijsstukken waar op stond dat hij astma had. ''Ik weet niet hoeveel inhaleringen ik gedaan heb. Ik neem het telkens als ik het nodig heb. Dat hangt af van de seizoenen'', vertelde Piepoli toen aan Belgische media. En met succes, de renner kreeg geen schorsing.

Chris Froome

Voor Froome is het niet de eerste keer dat zijn astma medicijnen hem in de wegzitten. In 2014 ontplofte twitter toen te zien was dat de Brit tijdens een etappe in de Dauphiné zijn medicatie inhaleerde. De geboren Keniaan suste toen de discussie door aan te geven als sinds zijn 10e het medicijn te gebruiken.

Nu 3 jaar later zit Froome met een groter probleem. Mocht de UCI na het onderzoek concluderen dat de waarden echt zo hoog zijn, lijkt een schorsing onvermijdelijk.