Vliegensvlugge Roglic wint zeiknatte tijdrit in Giro, Mollema doet uitstekende zaken

19 mei 2019

ANP

De 2e tijdrit van deze Giro d'Italia is gewonnen door Primoz Roglic! De Sloveen (51:52) verbeterde de vroege toptijd van Victor Campenaerts (52:03) en verkleinde zo de achterstand op leider Valerio ContiDaarmee is de 1e week in de Ronde van Italië afgesloten. Maandag volgt een rustdag.


Europees kampioen tijdrijden Victor Campenaerts mocht heel lang hopen op de winst, zag de ene na de andere renner langzamer rijden dan hij maar moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven toen de Jumbo-Visma-kopman over de streep kwam. Extra pijnlijk: Campenaerts had onderweg nog mechanische pech. Zonder die pech, was de Belg (zeer waarschijnlijk) de winnaar geworden van vandaag.

Bauke Mollema reed een fantastische tijdrit en eindigde als 3e. Belangrijker: hij hield de concurrenten op achterstand. Vincenzo Nibali was 5 seconden langzamer dan Mollema en eindigde als 4e, Simon Yates stortte helemaal in en zag zijn klassement aan z'n neus voorbijgaan. Hij eindigde uiteindelijk ver buiten de top 10.

Zeiknat
De 34,8 kilometer lange tijdrit ging van Riccione naar San Marino en had een aantal venijnige klimmetjes in zich. De laatste 12 kilometers liepen omhoog van 4,4% met pieken tot 10%. Een pittige rit, vooral ook omdat het weer niet mee zat. Het zeiknatte parcours zorgde er voor dat Simon Yates onderuit gleed.

Verliezers
Niet alleen Yates, maar ook Miguel Ángel López behoort tot de grote verliezers van de dag. Hij zakt door zijn tijd (55:37) flink en kan z'n klassement ook wel vergeten. De tijdsverschillen zijn gigantisch en dus kan deze tijdrit gerust een slagveld genoemd worden. Check hier bijvoorbeeld de verschillen tussen de toppers!

Tekst gaat verder onder de Tweet.

Nieuw klassement
Door het slagveld, is het algemeen klassement weer helemaal omgegooid. Door de ruime voorsprong van Conti op Roglic, blijft de Italiaan nog een paar dagen in het roze rijden.