Wielerseizoen nog steeds niet voorbij, wereldtop van start in China (voorbeschouwing)
i

UCI

Wielerseizoen nog steeds niet voorbij, wereldtop van start in China (voorbeschouwing)

admin • 14:37, 18-10-2017 / Laatste Update: 14:27, 12-12-2023

Het Europese wielerseizoen werd dinsdag afgesloten met de Sluitingsprijs Putte - Kapellen. Een koers waarna renners hun fiets tijdelijk, of voor altijd, aan de haak hangen. Normaal gesproken is het hierna klaar en kunnen de wielrenners lekker op vakantie, maar niets is minder waar. Er staat nog een ronde op het programma, in...China. WTF!?

De Tour of Guangxi, om precies te zijn. Van 19 tot en met 24 oktober is het nog koers in het verre China. Guangxi is een regio in Zuid-China en grenst aan Vietnam. Toch zullen de renners binnen de landsgrenzen van China blijven. Het is volgens de organisatie een regio die bij toeristen aardig in trek is, maar of het ook druk gaat zijn langs het parcours moet nog blijken.

Om deze gloednieuwe en onbekende koers een beetje een gezicht te geven hebben wij de 6 etappes voor je op een rijtje gezet:

Etappe 1 - Beihai > Beihai - 107,4 kilometer - Donderdag 19 oktober

De eerste etappe gaat donderdag om 06:00 uur Nederlandse tijd van start (12:00uur Chinese tijd) en is vrij kort. De renners moeten 2 rondjes van 53,7 kilometer afleggen, met daarin 2 keer de beklimming van Guantou Hill, een beklimming van de 3de categorie. Het kan haast niet anders dan dat het hier massasprinten wordt.

Etappe 2 - Qinzhou > Nanning - 156,7 kilometer - Vrijdag 20 oktober

Rit 2 van de Tour of Guangxi voert de renners naar de hoofdstad van de regio: Nanning. Onderweg komen de renners 2 beklimmingen tegen die groot genoeg zijn om in een categorie in te worden gedeeld, maar het zijn geen enorme cols. Deze etappe kan eindigen in een massasprint, maar een late ontsnapping behoort misschien wel tot een grotere mogelijkheid.

Etappe 3 - Nanning > Nanning - 125,4 kilometer - Zaterdag 21 oktober

De renners mogen zich voor etappe 3 opmaken voor weer een 'rondje om de kerk'. Een rondje van 31,3 kilometer, dat in totaal 4 keer moet worden afgelegd. Opvallendste stuk van dit ronje is Liusha Road, een weg die tot het eind van de wereld lijkt te duren. Een ideale plek voor een heel, heel, heeeeuwl lange massasprint.

Etappe 4 - Nanning > Nongla - 151 kilometer - Zondag 22 oktober

De etappe van zondag kent een rustig begin, waarin iedereen zich kan gaan voorbereiden op een pittige finish. De aankomst ligt namelijk op de Nongla Scienic Area, op 472 meter hoogte. Een beklimming van de 1e categorie. Op deze plek zou het al eens om een grote stap naar de eindoverwinning kunnen gaan, want hier kunnen secondes worden gewonnen.

Etappe 5 - Liuzhou > Guilin - 212,2 kilometer - Maandag 23 oktober

We kunnen wel stellen dat dit de koninginnenrit van de Tour of Guangxi is. Het is met 212,2 kilometer niet alleen de langste, maar ook de zwaarste rit. De renners komen over 4 bergen en maken in totaal 2473 hoogtemeters. De eerste 2 beklimmingen zijn nog van de 3de categorie, daarna komt een beklimming van de 2e categorie en als klap op de vuurpijl moeten de renners de Jinzhu Hill van de 1ste categorie beklimmen. Daar ligt nog niet de finish, want eerst moet er nog kort maar megasnel worden afgedaald, om vervolgens nog 20 kilometer tot de streep te koersen.

Etappe 6 - Guilin > Guilin 168 kilometer - Dinsdag 24 oktober

De laatste etappe van de Tour of Guangxi lijkt wederom een rondje te zijn (dat is het ook), maar komt alleen op de zelfde plek aan als waar hij van start gaat. Onderweg komen de renners 2 behoorlijke bergen tegen met als opvallendste berg de Yanshan Hill, een beklimming van de 2e categorie. Mocht het klassement dicht bij elkaar staan is dat dé plek om een aanval te plaatsen.

Kanshebbers

Bijna de hele wereldtop qua teams is aanwezig in China. Van alle WorldTour-ploegen ontbreken alleen AG2R La Mondiale en FDJ. Verder zijn alle grote ploegen aanwezig en hebben ze ook nog aardig wat grote namen meegenomen. Het is dus niet zomaar een koers die kan worden 'opgehaald'.

Een van de grote kanshebbers is Julian Alaphilippe van Quick Step Floors. De Fransman verkeert op het eind van zijn seizoen in bloedvorm. Werd bijna wereldkampioen, won bijna Milaan Turijn en hoopt nu van die 'bijna' een 'helemaal' te maken.

Natuurlijk moeten we ook naar Sky kijken, die met Mikel Landa een grote meneer afvaardigen naar China. Landa verkast na dit seizoen naar Movistar en gaat er zeker gebrand op zijn om tijdens zijn laatste klus voor Sky te laten zien dat ze daar een enorme fout hebben gemaakt door hem geen kopman te maken.

De Nederlanders

Natuurlijk willen we ook graag Nederlands succes in China. Voor de eindzege hebben we daar Bauke Mollema, Wout Poels en Wilco Kelderman voor. Etappezeges staan op het verlanglijstje van Dylan Groenewegen, Moreno Hofland en Wouter Wippert. Als outsider neemt Sky Nederlander Danny van Poppel mee, die wellicht al aan zijn nieuwe werkgever Team LottoNL-Jumbo wil laten zien de concurrentie met Dylan Groenewegen aan te kunnen.

Niet op televisie

Ondanks dat de koers met veel bombarie is aangekondigd door de UCI, is het ze niet gelukt de uitzendrechten in Europa te verkopen. We moeten het dus doen met liveblogs van Velon en Sporza. En de uitslag lees je natuurlijk iedere dag op Sportnieuws.nl.