'Dopingzondaar' Sun pakt tweede wereldtitel

AFP

admin • 17:31, 23-07-2019 / Laatste Update: 11:12, 08-01-2024

De Chinese zwemmer Sun Yang heeft zijn 2e gouden medaille gewonnen op de WK in Gwangju (Zuid-Korea). Hij verdiende de titel op de 200 meter nadat hij als 2e was geëindigd. De nummer 1, De Litouwer Danas Rapsys, tikte in de finale als 1e aan, maar hij werd direct na de finish gediskwalificeerd wegens een valse start.

Sun Yang pakt daardoor voor de 2e keer op rij zijn titel in een tijd van 1.44,93, voor de Japanner Katsuhiro Matsumoto (1.45,22). Sun won zondag al het goud op de 400 meter vrij en heeft nu 11 wereldtitels achter zijn naam staan.

Doping?

Het succes van de Chinees heeft wel een luchtje aan zich hangen, omdat er nog altijd een dopingzaak tegen hem loopt. Hij zou de bloedstalen hebben vernietigd toen dopingcontroleurs onaangekondigd bij hem op bezoek kwamen. Veel andere zwemmers zijn het er niet mee eens dat hij toch mag meedoen op de WK. De Australiër Mack Horton kreeg een officiële waarschuwing omdat weigerde naast Sun op het podium te staan bij de medailleceremonie.