Amateurtrainer luidt noodklok: 'Discriminatie door scheidsrechters'

Amateurtrainer luidt noodklok: 'Discriminatie door scheidsrechters'

Robert Hüsken • 12:11, 31-08-2016 / Laatste Update: 16:43, 05-01-2024

Voetbaltrainer Carlo Derby luidt de noodklok. Hij vindt dat zijn allochtone team gediscrimineerd wordt door scheidsrechters. „Dat ik mijn verhaal doe, voelt vernederend", zegt hij in een interview met dagblad De Gelderlander. (Lees hier het volledige interview, €)

Als coach leidt Carlo Derby (48), vorig jaar trainer van DVE-Trajanus en dit seizoen eindverantwoordelijk bij SCH uit Nijmegen, al negen jaar allochtone teams. Hij voetbalde zelf vroeger bij autochtone teams. Volgens hem zit er een groot verschil in benadering van de verschillende teams. Bij DVE-Trajanus beschikte hij vorig jaar over een exotische keur aan spelers, die roots hebben in Indonesië, Marokko, Turkije, Suriname en Congo-Brazzaville. „Dat werkte in ons nadeel. Je kan een keer de scheids tegen hebben in sport, maar het moet niet doorslaan. Dat is een kwalijke zaak.”

Derby heeft vergelijkingsmateriaal. „Als voetballer speelde ik altijd tussen autochtonen en als trainer vertoef ik tussen veelal allochtone spelers. Bijna wekelijks zie ik het verschil in de behandeling door de scheidsrechter.”

Meldpunt
In de negen jaar dat hij allochtone teams trainde liep er geen wedstrijd uit de hand. Het is een belangrijk element in zijn werkwijze. Hij snapt als geen ander hoe gevoelig het onderwerp ligt. De KNVB heeft moeite om genoeg scheidsrechters de velden op te sturen en de leidsmannen behoren tot een kwetsbare groep. „Ik heb niet het idee dat er bij de KNVB aandacht is voor dit probleem, laat staan dat er iets aan wordt gedaan. Het zou al helpen als er een meldpunt tegen discriminatie was. Stel dat een bepaalde scheidsrechter heel vaak wordt genoemd, dan geeft dat de KNVB in ieder geval aanleiding om een onderzoek in te stellen.”

KNVB
De KNVB is in een reactie duidelijk. Discriminatie hoort niet thuis op het voetbalveld. De bond vraagt verenigingen en spelers om elke vorm van discriminatie te melden. „Voetbal is van en voor iedereen en dit moet zo blijven”, laat een woordvoerder van de bond desgevraagd weten. „Wij roepen iedereen op om discriminatie bij ons te melden. Of dit nu via een meldpunt is, via het wedstrijdformulier, via het bestuur van je vereniging of via een van onze verenigingsadviseurs, het belangrijkste is dat het bij ons binnenkomt zodat we er iets tegen kunnen doen.”

De KNVB zegt meldingen van discriminatie te onderzoeken. „Discriminatie wordt onder geen beding getolereerd. Of het nu een speler, trainer, terreinknecht of scheidsrechter is, discriminatie hoort niet op het voetbalveld thuis.”