Criminele praktijken in amateurvoetbal: KNVB verzamelt GEEN eigen cijfers
i

ANP

Criminele praktijken in amateurvoetbal: KNVB verzamelt GEEN eigen cijfers

admin • 19:17, 07-11-2019 / Laatste Update: 18:48, 13-12-2023

Tientallen amateurvoetbalclubs zien signalen van schimmige criminele praktijken bij hun club, schreef RTL Nieuws. Sponsoren die alleen cash willen betalen of gewoon ordinaire drugshandel op de club blijken wel meer dan eens voor te komen. De KNVB roept op tot onderzoek, maar houdt zelf geen cijfers bij over hoe vaak clubs hier problemen mee hebben.

RTL deed onderzoek, stuurde een enquête rond naar voetbalclubs en kreeg van 386 clubs reacties. Van die clubs waren er 70 die aangaven dat ze nog weleens zaken voorbij zien komen die in de onderwereld in plaats van in de voetbalkantine thuishoren. 'Sponsoren' proberen soms geld wit te wassen via een sportclub, of hun imago in de regio een beetje op te poetsen door de lokale voetbalclub een financiële injectie te geven. Maar hoe wordt dit probleem aangepakt?

Tips

De KNVB gaf op hun website enkele tips voor welke acties clubs zelf kunnen ondernemen als ze iemand niet helemaal vertrouwen. De voetbalbond roept op tot samenwerking en informatie-uitwisseling met de overheid, politie en gemeenten. "We werken graag samen met de instanties die beschikken over de juiste bevoegdheden en mandaat", valt te lezen. Zelf heeft de KNVB ze die bevoegdheden niet. "We zijn geen opsporingsinstantie. Daarom is samenwerking en informatie-uitwisseling met de overheid, politie en gemeenten op dit thema zeer belangrijk."

KNVB doet geen eigen onderzoek

De voetbalbond heeft 18 verenigingsadviseurs aan het werk die clubs met allerlei soorten vragen kunnen helpen, ook als een club een sponsor niet vertrouwt. De adviseurs kunnen clubs vertellen naar de politie te stappen, als ze de boel echt niet vertrouwen. Schrijft de KNVB vervolgens op welke clubs tegen dit soort problemen aanlopen en hoe vaak dit gebeurt? Nee.

"Het wordt niet geregistreerd als het advies om naar de politie te gaan wordt gegeven door een verenigingsadviseur. Je hebt er niet veel aan om als KNVB in kaart te brengen hoe vaak een adviseur over criminele activiteiten heeft gepraat", laat een woordvoerder van de voetbalbond aan Sportnieuws.nl weten.

Onderzoek

In juni 2019 riep de voetbalbond al wel op tot onderzoek van een onafhankelijke partij: "We roepen op tot nader onderzoek naar de aard en omvang van het probleem in de sportwereld en een preventieve landelijke bewustwordingscampagne rondom criminele activiteiten bij verenigingen", is op de website te lezen.

Straf?

Als een club wordt beschuldigd van criminele activiteiten wordt door de onafhankelijke tuchtrechtszaak bekeken of die club de licentie-eisen van de KNVB heeft gebroken. Daar wordt vervolgens bepaald wie een straf kan verwachten. Tot die tijd richt de KNVB zich vooral op dat dat onschuldige voetballers van die club gewoon lekker kunnen blijven ballen.