Gewelddadige amateurvoetballer schaamt zich: 'Schopte de grensrechter, stoppen sloegen door'
i

ANP

Gewelddadige amateurvoetballer schaamt zich: 'Schopte de grensrechter, stoppen sloegen door'

Trevor Wagener • 09:49, 06-12-2017 / Laatste Update: 03:07, 05-01-2024

Bij de 40-jarige Raymond Hartman sloegen op 11 september dit jaar de stoppen door. De amateurvoetballer schopte in een duel van het 3e elftal van zijn Sporting Oranje tegen het 11e van ESA een grensrechter tegen zijn been en hoofd en werd voor 4 jaar geschorst.

De grensrechter van ESA hield er 'weken lang koppijn' aan over. Het incident leidde ook tot een dik conflict tussen de 2 Arnhemse voetbalclubs.

Stoppen

De uit Arnhem afkomstige Hartman schaamt zich diep voor zijn uitbarsting. Het slachtoffer was een grensrechter van het 3e elftal van ESA uit Arnhem. Hij heeft geen idee hoe het zo ver heeft kunnen komen. "De stoppen waren doorgeslagen", zegt hij tegen De Gelderlander. "3, of 4 keer heb ik geschopt. Daarbij heb ik ook zijn hoofd geraakt."

Aan het 'doorslaan van de stoppen' ging volgens de Arnhemmer het een nodige vooraf. Hij zegt eerst 'een karatetrap in zijn rug' te hebben gekregen van een ESA-speler. "Na die karatetrap heb ik ook nog een klap met de vlaggenstok gehad van de grensrechter. Dat heeft me een blauw oog en een bloedende wond opgeleverd. Toen ging het los."

Aangifte

Voor zijn aandeel kreeg hij van voetbalbond KNVB een schorsing van 4 jaar. "Ik heb me misdragen en daar past een straf bij. Elke straf had ik geaccepteerd", zegt de Arnhemmer die zelf ook aangifte deed van mishandeling tegen de grensrechter en de speler van ESA. Die bleken later vader en zoon te zijn.

Die 2 wilden niet reageren op het voorval, laat ESA-voorzitter Danny Oudsen na herhaaldelijk verzoek weten. Wel deden zij aangifte van mishandeling bij de politie. Omgekeerd deed ook Hartman aangifte. Naast Hartman werd SC Oranje als club verantwoordelijk gesteld. Het 3e elftal is uit de competitie genomen, er is een boete van 750 euro opgelegd en de proceskosten (250 euro) zijn voor Oranje, dat in beroep gaat tegen de straffen voor de club.

Verschillende verklaringen

De politie heeft de aangiftes nog in onderzoek. "Alles richt zich op SC Oranje, maar het begon bij ESA. De tegenpartij is net zo fout. Die hebben ook een straf verdiend." Voorzitter John van Verseveld van Oranje spreekt van 'een zeer eenzijdig' oordeel. "Er is totaal niet gekeken naar de oorzaak van de vechtpartij. ESA heeft zware verklaringen afgelegd. Dat is niet tof, want ze zijn medeschuldig. Ik ben zwaar teleurgesteld in ESA."

Danny Oudsen, voorzitter van ESA, vindt de verklaringen van Oranje 'beschamend: "Er klopt niets van. De grensrechter heeft niet als eerste geslagen en zijn zoon heeft niemand in de rug geschopt. Nadat hij zelf de 1e klap kreeg, heeft de grensrechter gereageerd met een tik van de vlaggenstok."

Iemand?

Volgens de ESA-voorzitter is de grensrechter naar het ziekenhuis geweest en heeft hij: 'wekenlang hoofdpijn gehad'. Het incident is vastgelegd op een filmpje, gemaakt met een mobiele telefoon. De KNVB en de club willen het filmpje niet beschikbaar stellen.