KNVB geeft tekst en uitleg: wél minuut stilte bij amateurvoetbal, niet bij Nederlands elftal
i

Getty Images

KNVB geeft tekst en uitleg: wél minuut stilte bij amateurvoetbal, niet bij Nederlands elftal

Bart van der Wijst • 17:26, 21-03-2019 / Laatste Update: 07:18, 05-01-2024

In Nederland werd met verbazing gereageerd op het feit dat het Nederlands elftal donderdagavond zonder rouwbanden speelt tegen Wit-Rusland. Dit naar aanleiding van de vreselijke gebeurtenissen eerder deze week in Utrecht. Tegenover het Algemeen Dagblad gaf de KNVB tekst en uitleg.

In een brief aan amateurverenigingen liet de KNVB weten dat er een minuut stilte gehouden mag worden voorafgaand aan wedstrijden. Dit in verband met het overlijden van Rinke Terpstra, jeugdtrainer van DESTO. Hij was 1 van de 3 slachtoffers in Utrecht.

Brief KNVB

Jan Dirk van der Zee, directeur-bestuurder amateurvoetbal KNVB, schreef het volgende:

'Hij (Rinke Terpstra, red.) was trainer van 2 jeugdteams en voetbalde zelf ook. Dit raakt ons diep in ons voetbalhart. Wellicht zijn ook mensen op jullie vereniging aangeslagen. Daarom willen we vanuit de KNVB alle verenigingen/teams de mogelijkheid bieden om hierbij stil te staan middels een minuut stilte voorafgaand aan de eerstvolgende wedstrijd.'

Oranje niet

Dat er bij het Nederlands elftal geen minuut stilte wordt gehouden en geen rouwbanden worden gedragen heeft te maken met een protocol. "Het protocol is om te voorkomen dat we in discussies terecht komen", verklaart KNVB-woordvoerder Jaap Paulsen. "Dat neemt niet weg dat het nieuws over Utrecht ook bij ons is ingeslagen als een bom."

De KNVB blijft, ondanks de negatieve reacties, vasthouden aan het protocol. "Wat als er over 2 maanden iets soortgelijks gebeurt? Of wat als er een ongeluk is? Telt dan de oorzaak of het aantal slachtoffers? Oordeel je dan dat het niet erg genoeg is, dan geef je mensen helemaal een klap in hun gezicht. Daarom volgen we de richtlijn van de overheid. Er is behoefte aan een objectieve maatstaf."