Atletiek-voorzitter wordt langzaam de nieuwe Blatter

Atletiek-voorzitter wordt langzaam de nieuwe Blatter

admin • 10:56, 29-01-2016 / Laatste Update: 14:06, 12-12-2023

Corruptie bestuurders, ze zijn er helaas genoeg in de sport. We hebben al onder andere Sepp Blatter in het voetbal en Bernie Ecclestone in de Formule 1, nu lijkt ook Sebastian Coe in dat rijtje terecht te komen. De Brit zou geweten hebben van pogingen tot omkoping.

Qatar

Het gaat om de WK's atletiek van 2017 en 2019. De eerste ging naar Londen, terwijl Doha in Qatar het toernooi van 2 jaar later toegewezen kreeg. Volgens de Daily Mail zou Coe gezien hebben dat bij de stemming in 2011 bruine enveloppen werden uitgedeeld. Het organisatiecomité van de Qatari zou daar verantwoordelijk voor zijn.

Bestuur

Coe was in die tijd nog geen voorzitter van de IAAF, maar wel lid van het dagelijks bestuur. In kwaliteitskrant The Guardian ontkende hij de gebeurtenis. Wel gaf hij toe dat er geruchten over corruptie waren. De IAAF liet deze week weten dat het onderzoek gaat doen naar de gang van zaken.

Nike

Coe kwam vorig jaar in opspraak doordat hij adviseur is bij het Amerikaanse sportkledingmerk Nike. Hij zou gelobbyd hebben voor de toewijzing van de WK atletiek van 2021 aan het Amerikaanse Eugene, wat goed is voor de belangen van Nike.