Blade Runner Pistorius moet 6 jaar de bak in voor moord op vriendin

Blade Runner Pistorius moet 6 jaar de bak in voor moord op vriendin

admin • 13:11, 06-07-2016 / Laatste Update: 08:32, 05-01-2024

Oscar Pistorius moet 6 jaar de gevangenis in voor de moord op zijn 29-jarige vriendin Reeva Steenkamp. Tegen hem was 15 jaar geëist. De Zuid-Afrikaanse Blade Runner hoorde het oordeel vandaag in de rechtbank in Pretoria. De moord is al weer bijna 3,5 jaar geleden. Volgens de rechter zijn er genoeg verzachtende omstandigheden om af te wijken van de minimale 15 jaar celstraf.

De rechter meent dat de samenleving een rol heeft gespeeld in de zaak, en dat heeft onder meer geleid tot mispercepties. Zo zou er volgens verhalen sprake zijn geweest van een ruzie vlak voor de moord, maar dat blijkt volgens het vonnis nergens uit. ,,De publieke opinie mag dan luid zijn, het mag geen rol spelen in de beslissing van de rechtbank", aldus rechter Thokozile Masipa.

Daarnaast er geen bewijs dat er sprake was van huiselijk geweld binnen de relatie, of dat de relatie tussen de twee ongelijkwaardig was. Bovendien heeft de rechter de overtuiging dat Pistorius spijt heeft en zelf gebukt gaat onder de dood van zijn vriendin.

Rechter erkent verdriet

De rechter erkent het verdriet van de ouders van Reeva. ,,Haar dood drukt zwaar op de familie. De band in het gezin is zeer hecht." De vader van Reeva zou niet meer goed slapen, en elke nacht om 03.00 uur wakker worden. Hij heeft overal foto's van zijn dochter staan en praat nog iedere dag tegen haar.

Misdaad

Masipa oordeelde verder: ,,Moord is altijd een serieuze misdaad. Ook als je een inbreker doodschiet. Dat maakt de moord niet minder erg.'' Daarnaast besteedde de rechter in haar oordeel minder aandacht aan de psychologische rapporten die er tot nu toe over Pistorius zijn verschenen. Ze gaf wel aan dat Pistorius zou zijn veranderd in de gevangenis en niet 'van nature' gewelddadig is. De rechter gelooft dat hij nooit meer een wapen ter hand zal nemen. Zelf heeft Pistorius aangegeven al zijn wapens te hebben verkocht.

Ook is de rechter van mening dat er verzachtende omstandigheden zijn die opwegen tegen de verzwarende factoren. Uit het dossier blijkt volgens de rechter dat Pistorius zich tijdens de moord kwetsbaar voelde omdat hij zijn protheses niet in had en mede daarom reageerde zoals hij deed.

Schoot op toiletduer

Pistorius schoot Reeva 3 jaar geleden thuis dood. Hij vuurde op de toiletdeur omdat hij dacht dat daarachter een inbreker stond. In december 2015 werd Pistorius veroordeeld wegens moord. In eerste instantie kreeg hij 5 jaar cel voor dood door schuld, maar die beslissing werd herroepen door het Hof van Cassatie.

Trandendal

De laatste getuigenissen in de zaak, op 14 en 15 juni, resulteerden in een waar tranendal, zowel bij Pistorius als bij de familie van de vermoorde Steenkamp.

Pistorius ontdeed zich tijdens die eerdere zitting onder meer van zijn protheses en liep op zijn stompen benen door de rechtszaal. Na wat op en neer gelopen te hebben, stond hij vijf minuten lang huilend voor de rechter. ,,Ik wil geen misbruik maken van zijn handicap", zei zijn advocaat Barry Roux achteraf. ,,Maar het is tijd om met andere ogen naar hem te kijken."

Ouders

Ook de vader van Reeva Steenkamp huilde tijdens de vorige zitting. Barry Steenkamp vertelde onder meer in tranen over alle pijn en het verdriet die de Steenkamps nog dagelijks hebben om het verlies van hun dochter.

Daarnaast werden foto's getoond van een doodgeschoten Reeva, met als doel de wereld te tonen waartoe Pistorius in staat was.