Butter en Choukoud: Marathon onder de 2 uur lopen is onmogelijk
i

ANP

Butter en Choukoud: Marathon onder de 2 uur lopen is onmogelijk

Robert Hüsken • 18:58, 04-05-2017 / Laatste Update: 10:46, 05-01-2024

Zaterdagochtend zal in alle vroegte, om 05.45 uur, in Monza een poging worden gedaan om een onmogelijk geachte barrière op de marathon te slechten. Eliud Kipchoge, Lelisa Desisa en Zersenay Tadese mikken op een tijd onder de 2 uur op het racecircuit in Monza. De Nederlandse marathonlopers Michel Butter en Khalid Choukoud geven het ambitieuze project van Nike weinig kans van slagen.

Michel Butter denkt dat ‘Nike Breaking 2’ vooral een commerciële stunt is. ,,Zij lanceren een nieuwe schoen en krijgen een hoop exposure", zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. ,,Als er een tijd van 2 uur en 2 minuten wordt gelopen, heeft het sportmerk nog altijd gigantisch veel aandacht gekregen. Ik weet dat mensen als Jos Hermens al veel langer met deze tijd bezig zijn, maar dat was voor de langere termijn. Nike praat nu ineens over dit jaar. Ik denk zelf dat een tijd onder de 2 uur nog zeker tien jaar gaat duren. In onze sport zijn we al aardig aan het plafond aan het raken.”

Wereldrecord: 2.02.57

Het wereldrecord staat op naam van Dennis Kimetto, met een tijd van 2.02.57. En die toptijd blijft hoe dan ook staan, omdat het project van in Monza niet aan de voorwaarden voldoet om als wereldrecord betiteld te worden. Zo zullen de lopers 17,5 rondes lopen over een 2,4 kilometerlang parkoers in plaats van één grote ronde zoals in de stadsmarathons gebruikelijk is.

Ook Choukoud acht de missie kansloos

Een tijd onder de 2 uur, ook Khalid Choukoud ziet het er niet van komen. ,,Ik denk dat het onmogelijk is. Of het parkoers moet volledig recht zijn en naar beneden, maar zelfs dat is niet het geval. Om onder de 2 uur te lopen, moet eerst de tijd van de halve marathon nog flink worden verbeterd naar zo’n 56 minuten. Die tijden staan nu gewoon nog scherp genoeg.”

Butter en Choukoud zijn niet betrokken bij het project. Hun Nederlandse collega Abdi Nageeye wel. Hij zal als haas een aantal rondes kopwerk doen. ,,Het is echt geweldig om hier te mogen lopen en deel uit te maken van de geschiedenis.” De geboren Somaliër heeft er wel vertrouwen in. ,,Ik heb al gezien dat Eliud Kipchoge echt heel goed in vorm is. Hij loopt zo makkelijk. Als een iemand het kan, dan is hij het wel.”