Dronken Poolse atleet betaalt taxichauffeur met gouden medaille

Dronken Poolse atleet betaalt taxichauffeur met gouden medaille

Harry Nijland • 20:08, 25-08-2015 / Laatste Update: 10:56, 13-12-2023

De Poolse atleet Pawel Fajdek zal het winnen van de gouden medaille op het WK Atletiek niet snel vergeten, tenzij zijn geheugen al dusdanig is aangetast door de grote hoeveelheid alcohol die hij dronk om zijn topprestatie te vieren. Het feestje kostte hem letterlijk en figuurlijk de net gewonnen gouden plak.

Fajdek was maandag in Bejing de beste tijdens het hamerwerpen. Met een afstand van meer dan 80 meter won hij het evenement en werd hij met zijn 26 jaar de jongste titelverdediger ooit. Het feestje dat hij volgens Chinese media daarna vierde, was met recht memorabel te noemen.

In een restaurant zou Fajdek zo dronken geworden zijn, dat hij geen geld meer overhield om de taxi te betalen die hem naar huis bracht. In zijn dronken toestand zou hij de chauffeur hebben betaald met zijn gouden medaille. Pas de dag erna, toen de 'man met de hamer' het hoofd van de Pool binnendrong, kwam de atleet erachter dat hij zijn medaille kwijt was.

Samen met de Chinese politie traceerde hij zijn stappen van de voorgaande avond en wist hij in contact te komen met de bewuste taxichauffeur, die de medaille als betaalmiddel had aangenomen. Na een paar gesprekken met de autoriteiten, gaf de chauffeur de medaille terug en had Fajdek zijn aandenken aan de topprestatie weer terug.

Lees ook: Hassan grijpt brons op 1500 meter

Lees ook: Martina naar halve finales 200 meter

Lees ook: Rel rond dopingzondaar Sjoboechova