Drugsatlete Madiea G. dacht doping te vervoeren: 'Anders had ze het nooit gedaan'
i

ANP

Drugsatlete Madiea G. dacht doping te vervoeren: 'Anders had ze het nooit gedaan'

Bart van der Wijst • 12:31, 04-11-2019 / Laatste Update: 17:28, 05-01-2024

De van drugssmokkel verdachte Nederlandse topatlete Madiea G. dacht dat ze doping vervoerde in plaats van drugs. Dat vertelde haar advocaat maandagochtend tijdens de rechtszaak in het Duitse Kleef. G. staat daar terecht omdat ze in juni van dit jaar zo'n 50 kilo drugs in haar auto had liggen toen ze Duitsland in reed.

"Als ze had geweten dat er drugs in haar auto lag, had ze het nooit gedaan", sprak haar advocaat tijdens de zitting. G. dacht dat het ging om doping. Ze wilde dat zelf gaan gebruiken omdat ze in een vormdip zat en naar het WK moest.

Vaag verhaal

Ze kwam in contact met ‘duistere figuren’ die contacten hadden in de Nederlandse atletiek- en wielrensport. Die zouden haar aan doping helpen.

Madiea sprak - zo laat haar advocaat weten - met een dopingleverancier af in een Amsterdams café. Daar werd ‘de doping’ (naar later bleek drugs) in haar auto gezet. De bedoeling was dat Madiea met de ‘doping’ naar een dopingarts in Duitsland zou rijden. Daar zouden zij én andere atleten ze toegediend krijgen.

Jarenlange celstraf dreigt

De rechtszaak duurt heel de maandag en nog dezelfde dag wordt een uitspraak verwacht. Madiea G. had in juni ruim 13 kilo crystal meth en 43 kilo xtc met een geschatte straatwaarde van 2 miljoen euro bij. Op de smokkel van dergelijke hoeveelheden harddrugs staat in Duitsland een gevangenisstraf van tussen de 2 en 15 jaar.