Hassan verliest medaille op de 1500 meter op de laatste meters uit het oog
i

ANP

Hassan verliest medaille op de 1500 meter op de laatste meters uit het oog

Martijn Baars • 01:00, 08-08-2017 / Laatste Update: 06:24, 08-01-2024

Sifan Hassan heeft enorm teleurgesteld in de finale op de 1500 meter. De Nederlandse atlete leek samen met de uiteindelijke winnares Faith Kipyegon om het goud te mogen strijden, maar ze verloor in de laatste 200 meter een hele hoop terrein. Uiteindelijk kwam Hassan, net als op de Spelen van Rio, als 5e over de streep.

Laura Muir opende voor haar thuispubliek in Londen met de leiding. Hassan deed wat ze altijd doet: van achteruit opbouwen. Het tempo lag niet heel erg hoog, waardoor de 12 atletes heel dicht bij elkaar bleven en het lang heel spannend bleef.

Hassan gaat te vroeg

Na het eerste rondje besloot Hassan dat het wel genoeg was met het lage tempo. Binnen een seconde of 5 liep ze van achter naar voor. Maar afstand nemen lukte niet. Faith Kipyegon plaatste een versnelling en alleen Hassan kon mee.

Daar gaat de medaille

De twee renden tegelijk op de finish af, maar Hassan verloor de medailles in de laatste 100 meter. Ze werd nog voorbij gerend door Jennifer Simpson, die 2e werd. Ook Mokgadi Caster Semenya uit Zuid-Afrika en de Engelse Muir haalden haar nog in voor de finish.

Teleurstelling

Op de Olympische Spelen van Rio vorig jaar stelde Hassan een beetje teleur met en 5e plek. In de periode daarna koos ze voor een andere trainer en verhuisde ze naar Amerika. Onder haar nieuwe coach, Alberto Salazar, zette ze nieuwe stappen en liep ze dit seizoen al een aantal persoonlijke records op de 1500 meter.

Op het vorige WK, in 2015, pakte de in Ethiopië geboren atlete nog brons.