Oeps, foutje! Lopers halve marathon Harderwijk rennen verkeerde kant op

Jack Koning

admin • 10:35, 10-03-2019 / Laatste Update: 20:16, 07-01-2024

Het begon zaterdag allemaal als een groot feest: de 39e editie van de halve marathon van Harderwijk. Maar na afloop was iedereen in mineur. De eerste 50 wedstrijdatleten op de 10 en 21 kilometer werden namelijk na 6 kilometer de verkeerde kant opgestuurd. Chaos!

De toppers stapten op een gegeven moment maar uit, omdat volstrekt onduidelijk was waar men heen moest. Het deel dat erachteraan kwam, liep door, maar miste een stuk van het parcours waardoor de lopers 2 kilometer tekort kwamen aan de finish.

Foute boel

Organisator Ruud Jansen zag het drama allemaal gebeuren. ,,Op een gegeven moment kwamen er van 3 kanten lopers op het finishgebied af. Dan weet je dat het foute boel is", klinkt het tegenover het Algemeen Dagblad.

Woedende renners

Aan de finish voltrok zich het ene na het andere emotionele drama. Renners reageerden woedend toen ze hoorde dat de uitslag ongeldig werd verklaard. Neem bijvoorbeeld de Keniaanse topatleet Ezra Kering, die wind en regen had getrotseerd om zijn 600 euro prijzengeld op te halen.

Verantwoordelijk

Jansen kon niks anders doen dan sorry zeggen. "Wij zijn verantwoordelijk, maar we kunnen het niet terugdraaien. Wat we ook beslissen, het zou nooit recht doen aan al die lopers die hier zwaar teleurgesteld zijn.”