'Op mysterieuze wijze overleden Russische dopingdirecteur zou het WK voetbal in gevaar brengen'
i

AFP

'Op mysterieuze wijze overleden Russische dopingdirecteur zou het WK voetbal in gevaar brengen'

Robert Hüsken • 15:20, 26-02-2016 / Laatste Update: 22:20, 12-12-2023

Check Netflix. Zoek tussen de thrillers. Kijk de film met het meest zieke verhaal. Na afloop zul je misschien denken: wow, stel je voor dat dit écht zou zijn geweest. Nou, in Rusland kan dat. De recent opgestapte directeur van het zo bekritiseerde antidopingbureau Rusada wilde volgens de Sunday Times een onthullend boek schrijven over het dopinggebruik in Rusland. Deze maand overleed hij op zeer mysterieuze wijze. Hij zou het WK voetbal in Rusland in gevaar hebben kunnen brengen.

Hartaanval

Deze waargebeurde Russische krimi zit zo in elkaar: Het was Valentijnsdag. Zondag 14 februari. Toen Nikita Kamajev, de oud-directeur van Rusada, een rondje ging langlaufen. Hij was volgens zijn collega's een zeer sportieve man, die regelmatig ging wielrennen in Spanje. Ineens kreeg hij last van steken in zijn borst. Bij terugkeer zakte Kamajev in elkaar. Hij stierf aan een hartaanval. Slechts 52 jaar oud.

Onthullende feiten

Kan natuurlijk iedereen gebeuren zou je denken. Toch is dit zeer vreemd nieuws met in het achterhoofd dat Kamajev in november de Britse onderzoeksjournalist David Walsh (die het dopinggebruik van Lance Armstrong aankaartte) een mail stuurde. Kamejev was opgestapt bij Rusada nadat bleek dat zijn antidopingbureau jarenlang de ogen had dichtgeknepen bij dopinggebruik in Rusland. De Rus zei destijds nog dat de feiten 'ongefundeerd' waren, maar ondertussen schreef Kamajev aan Walsh dat hij een boek wilde publiceren met zeer onthullende feiten over het Russische dopingprogramma sinds 1987. "Ik zoek een co-auteur, bent u geïnteresseerd?" Een bedreiging voor Rusland natuurlijk.

Nóg een plotselinge dode

Een paar weken eerder overleed ook Vjatsjeslav Sinev, voormalig voorzitter van het dagelijks bestuur van Rusada, net zo plotseling. Niemand weet waaraan Sinev (58) is overleden. Een mogelijk boek zou de huidige Sportminister Vitali Mutko zeer slecht uitkomen. In het boek zouden bijvoorbeeld ook alle dubieuze spelletjes tussen sport en politiek in Rusland worden onthuld. De Duitse gezaghebbende krant Die Welt vraagt zich dan ook hardop af of beide overleden Russen de dupe zijn geworden van een wantrouwend Kremlin. De beste Sportminister is ook de voorzitter van het organisatiecomité van het WK voetbal in 2018, in Rusland. "Dit boek zou een politieke aardbeving veroorzaken en het WK voetbal in Rusland in gevaar brengen", schrijft de krant.

Moorden

Bewijzen voor moord zijn er niet. Maar in Rusland zijn de laatste tijd wel vaker critici omgelegd. Zoals de (te) kritische journaliste Anna Politkovskaja en oppositie-politicus Boris Nemsov. Het blijft vreemd. Twee gezonde mannen die veel van het dopinggebruik in Rusland wisten, zijn ineens op veel te jonge leeftijd overleden. Kort na elkaar. Maar wij zullen, net als bij de Olympische Spelen in Sochi, wel weer braaf afreizen naar dit land in 2018. Als we ons tenminste nu wél kwalificeren...