Paralympisch sporter Hertog mag niet deelnemen met 'blade'

Paralympisch sporter Hertog mag niet deelnemen met 'blade'

admin • 22:17, 13-06-2016 / Laatste Update: 19:19, 12-12-2023

Ronald Hertog mag komende zaterdag zijn Nederlandse verspringtitel niet verdedigen in het Olympisch Stadion. De internationale atletiekfederatie IAAF zit de paralympiër dwars. De regels zijn aangescherpt, waardoor zijn prothese, een 'blade', nu is afgekeurd. ,,Ik moet zelf bewijzen dat ik er geen voordeel aan heb, maar ik zou niet weten hoe", vertelde de verspringer vandaag op Radio1.

Hertog, die vorig jaar zilver veroverde bij de WK voor gehandicapten met een sprong van 7,26, won eerder dat jaar verrassend de Nederlandse titel met een afstand van 7,47. Hertog mocht toen wel als minder valide atleet meedoen tussen de valide atleten. Hij troefde nota bene topfavoriet Ignisious Gaisah af, de man die ver over de 8 meter kan springen en bij de WK van 2013 in Moskou voor Nederland het zilver veroverde.

Discriminatie

Hertog mag de strijd dus dit jaar niet aangaan. ,,Er is onderzoek dat aantoont dat verspingers met een hulpmiddel geen voordeel hebben. Dat onderzoek wordt echter niet erkend door de IAAF. Dit lijkt op discriminatie."