Rusland stapt naar CAS bij 'nee' van IOC
i

AFP

Rusland stapt naar CAS bij 'nee' van IOC

Bart van der Wijst • 22:39, 17-06-2016 / Laatste Update: 07:24, 08-01-2024

Om de Russische atleten toch naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te krijgen, overweegt de Russische atletiekbond een gang naar het internationale sporttribunaal CAS. Dat zegt atletiekofficial Butov tegen Reuters. Rusland neemt die stap als het IOC besluit Russische niet-dopingzondaren evenmin toe te laten bij de Zomerspelen in Rio.

Voordat Rusland naar het CAS stapt, vestigt het land de hoop op het Internationaal Olympisch Comité (IOC), zodat 'schone' Russische atleten gewoon kunnen deelnemen aan de Spelen in Rio.

Meningen Moetko & Zjoekov

Sportminister Vitali Moetko vindt dat het IOC het schorsingsbesluit van de internationale atletiekfederatie IAAF moet negeren. Het IOC komt op 21 juni bijeen in Lausanne om de Russische kwestie te bespreken.

Voorzitter Aleksandr Zjoekov van het Russische olympisch comité heeft eerder het IOC met klem verzocht de Russische atleten die nooit zijn betrapt op doping, gewoon toe te laten op de Spelen. ,,Deze atleten, die hard en eerlijk hebben gewerkt om hun doel te halen, vormen wel de meerderheid.''

Moetko herhaalde die oproep vanmiddag, nadat de IAAF had besloten dat atletiekgrootmacht Rusland deze zomer niet welkom is op de EK in Amsterdam en de Spelen in Rio. ,,Atleten die nooit naar doping hebben gegrepen, mogen hier niet de dupe van worden.''

Zelfs president Vladimir Poetin herhaalde vandaag dat er geen sprake kan zijn van een collectieve straf voor alle atleten.

Sjarapova

Het CAS heeft het druk met Russische sporters. Het sporttribunaal doet uiterlijk 18 juli uitspraak over het beroep van tennisster Maria Sjarapova tegen de schorsing van twee jaar die ze kreeg opgelegd wegens het gebruik van het verboden middel meldonium.