WADA krijgt alle hulp van 'lak aan de regels' Rusland
i

Pro Shots

WADA krijgt alle hulp van 'lak aan de regels' Rusland

admin • 15:58, 16-06-2016 / Laatste Update: 21:50, 08-01-2024

De Russische sportminister Vitali Moetko heeft donderdag het mondiale antidopingbureau WADA alle hulp toegezegd bij het controleren van Russische atleten op doping. Hij zei dat nadat WADA woensdag een nieuw onthutsend dopingrapport over de Russische sport had onthuld. In het afgelopen halfjaar zijn 52 atleten uit Rusland positief bevonden en werden 111 overtredingen van de dopingregels geconstateerd.

Bereid te helpen

"Ik zeg het voor de zoveelste keer; de regering is bereid zo veel mogelijk te helpen. We zullen al het mogelijke doen om ervoor te zorgen dat de controleurs hun werk kunnen doen'', zei Moetko tegen het persbureau Interfax.

Toen WADA in november het grote dopegebruik in de Russische atletiek blootlegde, besloot de internationale atletiekbond IAAF de bond voorlopig te schorsen. Russische atleten mogen niet meedoen aan internationale wedstrijden.

Werkgroep

Een speciale werkgroep heeft in opdracht van de IAAF de afgelopen maanden nauwlettend gekeken naar de verbeteringen in het Russische anitidopingbeleid. De IAAF komt vrijdag in Wenen bijeen en beslist dan of de schorsing wordt opgeheven. In dat geval kunnen de Russische atleten meedoen aan de Olympische Spelen in Rio. In een verslag in maart liet de werkgroep weten dat Rusland niet echt opschoot met de hervormingen.

Als de IAAF de schorsing handhaaft, zullen er niet alleen in Rio, maar ook bij de EK atletiek van 6-10 juli in Amsterdam geen Russische atleten aanwezig zijn. Van oudsher is Rusland grossier van medailles op de Europese titelstrijd.

[poules_game teasertext="EK Pool - Wat denk jij?" team="russia" statisticstext="De rest van Nederland voorspelt" calltoaction="Doe nu mee met de EK Pool" url="https://www.win.nl/nl/poules/voetbalreizen-com/ek-2016/landing" pool="voetbalreizen-com/ek-2016" ]