Wereldkampioen niet geschorst om cocaïne, zijn excuus: seks

Wereldkampioen niet geschorst om cocaïne, zijn excuus: seks

Robert Hüsken • 02:04, 07-10-2016 / Laatste Update: 22:45, 07-01-2024

Wereldkampioen polsstokhoogspringen Shawn Barber uit Canada mocht van zijn land in augustus aan Rio 2016 meedoen ondanks een positieve test een maand eerder op cocaïne. De 22-jarige atleet claimde dat hij het verboden middel de avond ervoor had binnengekregen tijdens een sekspartijtje met een vrouw, die aan de harddrugs had gezeten.

Door veelvuldig zoenen zouden sporen van de cocaïne in het lijf van Barber terecht zijn gekomen. Die vrij unieke verklaring werd door de instanties zowaar geaccepteerd.

De Canadese atletiekfederatie bracht het opvallende besluit pas vandaag naar buiten en voegde eraan toe dat het een juiste beslissing was om Barber aan de Olympische Spelen deel te laten nemen. Daar stelde hij overigens teleur met de tiende plaats.

Barber werd op 5 augustus, de dag van de openingsceremonie van Rio 2016, ondervraagd. Amper een week later kreeg hij toestemming om bij de Zomerspelen in actie te komen. Zowel de internationale atletiekfederatie IAAF als het antidopingbureau WADA besloot na bestudering van het vonnis af te zien van een beroepsprocedure.