Inzoomen op de loting van het WK Darts: wie heeft er geluk en wie dikke vette pech?
i

Sportnieuws.nl

Inzoomen op de loting van het WK Darts: wie heeft er geluk en wie dikke vette pech?

Martijn Baars • 13:00, 28-11-2017 / Laatste Update: 05:23, 05-01-2024

Het is nog eventjes wachten tot het 14 december is en het WK Darts in Londen begint. Maandagavond was de loting voor de eerste ronde. De 8 Nederlandse darters kregen allemaal een tegenstander aangewezen. Jammer genoeg zijn er ook meteen 2 Nederlandse onderonsjes, waardoor we al in de eerste ronde afscheid moeten nemen van minimaal 2 landgenoten. We loodsen je langs de Nederlandse loting.

Michael van Gerwen - Christian Kist

Voor Michael van Gerwen had de loting niet heel veel beter uit kunnen pakken. De nummer 1 van de wereld en regerend wereldkampioen moet in de eerste ronde tegen Christian Kist. De landgenoot uit het oosten van het land kampt al maanden met een blessure. Volgens Vincent van der Voort, die Kist veel heeft zien gooien, wordt het een onmogelijke opgave voor Kist. "Er zit geen kracht achter zijn worp. Met deze blessure is eigenlijk niet te gooien. Alleen als hij nog ietsje opknapt de komende 2 weken, maakt hij een hele kleine kans tegen Van Gerwen."

MVG treft tot aan de kwartfinale relatief makkelijke tegenstanders. In de tweede ronde bijvoorbeeld moet hij tegen de winnaar van het potje tussen James Wilson en Krzystof Ratajski. Vooral die laatste is een gevaarlijke onbekende, want die plaatste zich zonder Tour-kaart voor 11 Pro Tour-toernooien. Erg knap! In de kwartfinale komt hij misschien wel Raymond van Barneveld tegen. Die wedstrijden leveren altijd échte krakers op! Spelers als Phil Taylor, Gary Anderson en Peter Wright kan hij alleen in de finale treffen. Geen ongunstige loting dus voor Mighty Mike!

Raymond van Barneveld - Richard North

Richard North is één van de onbekende darters die meedoen op het WK. Toch is het zeker geen makkie voor Raymond van Barneveld in de eerste ronde. Van iedereen die buiten de top-32 van de Order of Merit viel, was North het hoogst geplaatst. Ook weer geen onmogelijke opgave, maar hij zal er wel meteen moeten staan, zeker in het korte format van de eerste ronde.

Ervan uitgaande dat Kyle Anderson zijn eersterondepartij wint van Peter Jacques, is de Australiër de volgende tegenstander van Barney. Meteen een enorm lekkere pot, want Anderson is in vorm. Plus hij bewees in 2013 op een WK een 9-darter te kunnen gooien! Na Anderson is het eventueel al snel feest voor Van Barneveld. In de kwartfinale komt Michael van Gerwen hoogstwaarschijnlijk langs.

Jelle Klaasen - Jan Dekker

Het tweede en laatste Nederlandse onderonsje in de eerste ronde is meteen een hele leuke! Jelle Klaasen heeft op dit WK Darts een hoop te verdedigen. Zijn huidige 12e positie op de Order of Merit hangt voor 20 procent af van een goed resultaat op het WK. Klaasen is net weer herstellende van zijn slepende polsblessure, die hem onder meer een goed seizoen in de Premier League of Darts kostte.

Jan Dekker zit juist heel erg lekker in zijn vel. Precies op het goede moment piekt de jongeling. Op de Players Championship Finals haalde hij de kwartfinale en kon alleen Michael van Gerwen hem afstoppen. Wie er ook doorgaat, diegene krijgt het in de daaropvolgende rondes erg moeilijk. Uit de volgende 4 spelers moet er met 2 worden afgerekend om de kwartfinales te bereiken: Stephen Bunting/Dimitri van den Bergh en Mensur Suljovic/Kevin Painter. In de kwartfinale komen ze dan waarschijnlijk Daryl Gurney of Rob Cross tegen.

Benito van de Pas - Steve West

Big Ben Benito van de Pas zei het maandagavond zelf al even tegen RTL 7 Darts: hij is wisselvallig. Sowieso heeft de Tilburger zijn worp niet mee. Omdat hij zijn pijlen op een aparte manier richting het bord gooit, heeft hij nog weleens last van bouncers. Dat kan zijn spel behoorlijk beïnvloeden. Tegen Steve West in de eerste ronde zou Van de Pas het wel kunnen halen, mits hij ervoor zorgt dat hij zijn bouncer-probleem voorkomt.

Hij zit onderaan in het schema en zou het in ieder geval tot de derde ronde kunnen schoppen, want in de tweede ronde zou hij óf Joe Cullen óf landgenoot Jermaine Wattimena moeten kunnen verslaan. Maar vanaf daar wordt het super zwaar. De favoriet aan zijn kant van de loting is namelijk Gary Anderson en die kan Van de Pas al in de derde ronde treffen. Mocht hij nog kunnen stunten, dan wacht in de kwartfinale een speler als Phil Taylor of James Wade.

Vincent van der Voort - Dave Chisnall

Op papier heeft Vincent van der Voort het, na Christian Kist, zwaarst geloot van alle Nederlanders. Hij moet in de eerste ronde meteen tegen de nummer 8 van de wereld; Dave Chisnall. Maar Vincent zag maandagavond meteen kansen, want Chizzy is helemaal uit vorm. En het geluk voor Van der Voort is, dat als hij meteen een geplaatste tegenstander eruit gooit, hij wat makkelijkere tegenstanders treft in de rondes erna.

In de tweede ronde wacht dan Steve Beaton of William O'Connor. In de derde ronde dan, volgens de ranking, Raymond van Barneveld. Mocht die al eerder uitgeschakeld worden, dan staat iemand als Kyle Anderson op de stoep. De eerste ronde overleven is dus cruciaal voor Van der Voort, die ook weer geld moet gaan verdienen om niet als een baksteen uit de top-35 te vallen.

Jermaine Wattimena - Joe Cullen

De laatste partij waar een Nederlander in zit, is op papier ook het moeilijkst te voorspellen. Hoewel Rockstar Joe Cullen al jaren wordt gezien als één van de grootste talenten, maakt hij die status nog niet echt waar. Hij won bijvoorbeeld dit jaar een Players Championship door Daryl Gurney in de finale te verslaan, maar was ook vrij kansloos op de Players Championship Finals afgelopen weekend. Hij werd al in de eerste ronde uitgeschakeld door de half blinde Jamie Caven.

Voor Jermaine Wattimena dus misschien wel een prima loting. The Machine Gun gooide afgelopen weekend wél goed in Minehead en haalde de derde ronde, waarin hij maar nipt verloor van Steve Beaton met 10-9. Ook voor hem zal de derde ronde het maximaal haalbare zijn, aangezien hij in de tweede ronde moet zien te overleven tegen Van de Pas of West en in de derde ronde waarschijnlijk Gary Anderson tegenkomt.