Ferrari op eigen grond in de aanval

3 september 2015

AP
Ferrari op eigen grond in de aanval

Het wereldkampioenschap in de Formule 1 zit er niet meer in voor Ferrari, maar voor eigen publiek zal de Italiaanse renstal dit weekend toch echt willen uitpakken. Er is geïnvesteerd in een sterkere motor in de aanloop naar de Italiaanse Grand Prix op Monza, verklapte teammanager Maurizio Arrivabene donderdag.

Daarmee hoopt Ferrari wat terrein goed te maken op Mercedes. De bolides van Lewis Hamilton en Nico Rosberg zijn onmiskenbaar krachtiger dan de Ferrari's. Juist op Monza zou dat moeten blijken, want het circuit kent lange rechte stukken, waar de snelheid hoog kan oplopen. Oftewel; hoe sneller en krachtiger de auto, hoe beter. ,,Monza lijkt nogal op Spa'', verwees Arrivabene naar de vorige Grand Prix. ,,Het parcours is minder geschikt voor onze auto. Maar dat wil niet zeggen dat we de handdoek gooien en er niet voor gaan knokken. We doen ons best. Maar we zullen niet het te kloppen team zijn.''

Anderzijds won Sebastian Vettel al wel twee keer, dit seizoen. In Maleisië en in Hongarije rekende hij af met de Mercedessen. Mede daardoor staat hij derde in de WK-stand. Hij had dichter bij de kop kunnen staan, als in België zijn band het niet in de laatste rondes had begeven. Ziedend was de Duitser. Hij weet de klapband aan de slechte kwaliteit rubber, geleverd door Pirelli.

De bandenfabrikant publiceerde donderdag de resultaten van een onderzoek naar de klapband. Vettel had ze tot het uiterste gedreven door slechts één pitstop te maken, waardoor een stukje puin op het circuit dwars door het rubber kon dringen. De tactiek om slechts één pitstop te maken is echter te begrijpen: Ferrari moet iets proberen om te winnen.

Verstappen
Max Verstappen kent hetzelfde probleem als Ferrari: zijn auto van Toro Rosso is niet krachtig genoeg om zich op 'snelle' parcoursen te meten met de toppers. Monza biedt hem echter een paradox, zei hij eerder deze week. ,,Het is het type circuit waar ik van houd: hoge snelheid en geweldige remzones. Maar het is niet het circuit waar onze auto qua snelheid maximaal kan presteren vanwege de lange rechte stukken.'' Monza is voor de equipe wel de thuisbasis en dus zal Verstappen 'weer tot het uiterste gaan'.

Lees ook: Hülkenberg tegen gesloten cockpits: Risico hoort bij F1