Nederlandse hockeydames winnen het EK in eigen land

Brian Vesseur • 23:24, 26-08-2017 / Laatste Update: 17:20, 08-01-2024

De Nederlandse hockeydames hebben zaterdagavond het EK in eigen land gewonnen. Tegenstander België kreeg weinig kansen, maar zag geen spectaculair Oranje: 3-0. Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker en Ireen van den Assem waren de doelpuntenmakers.

De goal van Dirkse viel al na 12 minuten. Margot van Geffen gaf in het eerste kwart een harde voorzet vanaf rechts, waarop Dirkse kon intikken.

BEL 0 - 1 NED Dirkse scores to put the Netherlands in the lead #EHC2017 pic.twitter.com/0Ljk0ivqdQ

— hockey.nl (@hockey_nl) August 26, 2017

België kreeg weinig kansen om gelijk te maken, omdat de Oranje-dames veelal in balbezit waren. Toch deden de Nederlandse speelsters ook weinig met het balbezit. Pas in het vierde kwart leken de vrouwen weer wakker te worden. Jonker verschalkte de keepster van de Belgen in 2 keer, nadat ze bal eerst niet lekker meekreeg.

Van den Assem mocht in de laatste minuut van de wedstrijd nog een strafbal nemen. Die ging er in, waardoor de eindstand 3-0 werd in het voordeel van de Nederlanders!

Prijzenkast

Na 8 keer het EK te hebben gewonnen, was het de laatste jaren iets - met nadruk op 'iets' - minder. Na het gewonnen EK in 2011, werd het in 2013 3e en in 2015 2e. Het werd dus wel weer eens tijd voor een Europees Kampioenschap! Op het laatste WK, in 2014, werd ook goud gepakt. Op de afgelopen Olympische Spelen van 2016 pakten de Nederlandse dames zilver.