Hoe de titelstrijd Feyenoord-Ajax ook in het hockey leeft
i

foto: Carla Vos

Hoe de titelstrijd Feyenoord-Ajax ook in het hockey leeft

Robert Hüsken • 17:08, 11-05-2017 / Laatste Update: 12:28, 12-12-2023

Alsof het zo heeft moeten zijn. Een jaar geleden stonden de hockeyers van Oranje Zwart, uit Eindhoven, op uit de dood en wonnen in Amsterdam de landstitel. Op dezelfde middag werd het kansloos geachte PSV toch kampioen ten koste van Ajax. Dit weekeinde strijden Amsterdam en Rotterdam tegen elkaar, in voetbal én hockey.

Jeroen Hertzberger, geboren Rotterdammer, was erbij in 1999, de Coolsingel. ,,Ik heb zelfs mijn pootje in de fontein gedoopt”, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. Achttien jaar later hangt het van zijn eigen hockeyteam af of hij de beslissende wedstrijd van zijn Feyenoord kan zien. In de halve finale van de play-offs won Rotterdam woensdag met 2-0 van Amsterdam. Zaterdag is in de hoofdstad de tweede wedstrijd. Wint Rotterdam opnieuw, dan is het beslist. Zo niet, volgt zondagmiddag een beslissingswedstrijd.

,,Maar we hebben behalve dat Feyenoord dan speelt betere redenen om het zaterdag al af te maken”, zegt Hertzberger. ,,Hoe eerder we de finaleplaats hebben vastgesteld, hoe langer we hebben om te herstellen. Op zondag hebben we dan ongetwijfeld een hersteltraining. Die wordt wel om Feyenoord heen gebouwd, hoop ik, en anders zorg ik daar als aanvoerder zelf voor.”

Hertzberger is zo nu en dan analist bij wedstrijden van Feyenoord voor Radio Rijnmond. ,,Ongeslagen”, zegt hij lachend. ,,Terwijl daar ook duels tegen Manchester United en Ajax tussenzaten.” Voor deze zondag heeft hij geen kaartje. ,,Maar als jij er één hebt, graag. Weet je, het is wel zo dat je niet te veel moet kijken naar dingen om je heen. Dat kan afleiden. Het is prachtig dat Feyenoord kampioen kan worden, echt. Maar dat wil ik zelf ook met Rotterdam.”

In zijn ploeg zitten ook drie Ajacieden. ,,Ze weten dat ze niet in Ajax-shirt moeten komen trainen. Dan ga ik mensen blesseren, haha. Nee, het levert leuke discussies op. Het mooie is dat de buitenlandse spelers die we elk jaar hebben ook altijd een keer naar de Kuip gaan. Ze zeggen dan hoe bijzonder dat stadion en die sfeer is.”

Het is prachtig dat Feyenoord kampioen kan worden, echt. Maar dat wil ik zelf ook met Rotterdam

Aan de andere kant is Amsterdam-spits Mirco Pruyser ‘volle bak Ajax’. Hij hoeft niet te worden herinnerd aan vorig jaar. ,,Dat doe ik zelf nog regelmatig.” Amsterdam won toen het eerste duel van Oranje Zwart en kon het thuis afmaken. Maar zowel op zaterdag- als zondagmiddag won OZ in het Wagenerstadion met 2-3. De meegereisde fans uit Brabant zongen ‘Helemaal niets in Amsterdam’.

,,Dat scenario moeten we nu helemaal omdraaien,” zegt Pruyser, die in het beslissingsduel vorig jaar bij 1-2 een strafbal op de paal pushte. Voor de rasaanvaller zou het nu juist goed nieuws zijn als hij de voetbalontknoping zondag moet missen. ,,Dan hebben we er een derde duel uitgesleept en nog kans om kampioen te worden.”

Als zoon van Amsterdamse ouders was de keuze voor Ajax logisch. ,,Als ik de kans heb, ga ik bij thuiswedstrijden kijken.” In zijn ploeg zitten logischerwijs veel meer fans. ,,Billy Bakker en Valentin Verga bijvoorbeeld. We hebben het geregeld over Ajax. Maar nu moeten we focussen op onszelf.”