Oranje in halve finale tegen Engeland na afranseling van Tsjechen (video)

admin • 23:34, 22-08-2017 / Laatste Update: 08:52, 08-01-2024

10! 10! 10! Werd er geroepen door het publiek, en dat dat kregen ze! De Nederlandse hockeydames hebben met volle overtuiging de halve finales van het EK hockey gehaald. De Tsjechen werden als stootzak in een boksring gebruikt. Oranje bleef beuken en liet de tegenstander vernederd achter: 10-0.

In de halve finale moet Oranje gaan strijden tegen angstgegner Engeland.

Strafcorners

Binnen 5 minuten kregen de dames in Amstelveen 2 strafcorners, maar deze werden nog niet benut. Verder werd het doel van de Tsjechen behoorlijk onder vuur genomen in het 1ste kwart. Na precies 10 minuten werd er met een puik uitgevoerde 5e strafcorner van de wedstrijd gescoord door Caia van Maasakker.

Vlak voor het einde van het 1ste kwart maakte Margot van Geffen de 2-0, maar dat gebeurde met meer geluk dan wijsheid. Haar slappe schotje werd door een verdediger aangeraakt en hobbelde daardoor in het doel, anders was de bal naast gegaan.

Tweede kwart

In het 2de kwart gingen de vrouwen vrolijk door. Na 2 minuutjes slalomde Kitty van Male door de Tsjechische defensie en maakte 'm knap af in het zijnet. Ook Kelly Jonker deed een duit in het zakje door de 4-0 te maken.

Toch was het nog niet over in het 2de kwart. 3 minuten voor het einde maakte Laurien Leurink een prachtige goal. Ze draaide fluweel weg bij haar tegenstandster en flatste de bal daarna snoeihard in de kruising. Van Maasakker maakte daarna haar 2de strafcorner. Ze sleepte 'm simpel maar doeltreffend onderin de linkerhoek: 6-0.

Trainingspartijtje?

In de rust had Van Maasakker nog wat energie over om voor de camera van de NOS te verschijnen. "Dit is gewoon een wedstrijd. We blijven het tempo hooghouden", zei ze op de vraag of het niet meer een trainingspartijtje was. Ze sloot lachend af toen ze de vraag kreeg waar de wedstrijd zou gaan eindigen. "We gaan het zien!"

Was 6-0 dan niet genoeg? Neuhhh... Ireen van den Assem wilde ook scoren en dat deed ze met een strafcorner. Hop! 7-0. Ook Leurink mocht haar 2de doelpunt meepikken en maakte de 8-0 met nog 6 minuten te gaan in het 3de kwart. Daarna namen de Nederlanders wel wat gas terug. Ook gingen ze iets meer voor eigen succes en hoogstandjes, maar dat maakte voor de score niet zo veel uit. Lidewij Welten mepte namelijk de de 9-0 tegen de plank.

Laatste kwart

Het laatste kwart viel qua doelpunten wat tegen. Het publiek wilde graag het 10de doelpunt zien, maar gelukkig kregen ze die ook, dankzij Marloes Keetels. Tsjechië lag knock-out in de hoek, Oranje is door.

Halve finale

Nederland mag het donderdag om 20.00 uur opnemen tegen de Engelsen in de halve finale. Dat wordt geen gemakkelijke opgave, want vorig jaar verloren de dames nog van Engeland in de finale van de Olympische Spelen. Toen wonnen de Engelsen na shoot-outs. Een jaar daarvoor verloren ze ook al de EK-finale. De Nederlandse vrouwen waren in beide wedstrijden wel wat beter.

De andere halve finale gaat tussen Duitsland en België. Eerder dit toernooi won Nederland al de poulewedstrijd van België met 1-0. Duitsland won van Engeland in de poule met ook met 1-0.

De finale van het EK wordt zaterdag om 20.00 uur gespeeld.

Netherlands v Czech Republic - Women's Rabo EuroHockey Championships - Match Highlights pic.twitter.com/7atZXvyo11