Hendriks nog druk na de Spelen: op zoek naar oorzaak falen

Hendriks nog druk na de Spelen: op zoek naar oorzaak falen

admin • 22:40, 21-08-2016 / Laatste Update: 18:42, 12-12-2023

Sportkoepel NOC*NSF gaat met een aantal sportbonden kijken hoe het kan dat de sportprestaties bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro tegenvielen. Volgens sjef van de missie Maurits Hendriks moet dan de werkelijke oorzaak gevonden worden.

Tegenvallers

De medailles die Nederland in Brazilië won, kwamen voor een groot deel op naam van atleten in de wat minder grote olympische sporten, zoals openwaterzwemmen, baanwielrennen (vrouwen), zeilen, roeien en fietscross. In de belangrijkste sporten, daar waar hoog op wordt ingezet en in veel gevallen meer geld wordt geïnvesteerd, vielen de prestaties tegen. Het langebaanzwemmen (0 medailles), judo (1 keer brons) en de paardensport (ook nul medailles) sprongen er wat dat betreft uit. Ook hockey, met dit keer alleen zilver voor de vrouwen, bleef achter.

Judo

,,In de hippische sport zijn we de afgelopen jaren dominant geweest. Hier valt het tegen. Maar ik vind niet dat je zomaar kunt zeggen dat het niet goed gaat met de hippische sport", aldus Hendriks, die van het uitblijven van judomedailles minder opkeek. ,,Dat is de afgelopen olympische cyclus ongeveer van dit niveau geweest. De verwachtingen die je dan moet hebben, moeten realistisch zijn. Dit is een bevestiging van dat niveau."

Zwemmen

Veel aandacht ging uit naar het zwemmen. Het is lang geleden dat Nederland zo tegenviel. Hendriks wees op de onrust binnen de bond, waar Joop Alberda kort voor de Spelen vertrok als technisch directeur. ,,Je ziet dat het cruciaal is om in je olympische voorbereiding in de laatste fase rust en stabiliteit te hebben in je programma. Iets wat heel moeilijk is in de topsport is coachwisselingen dan wel spanningen die de prestaties niet ten goede komen."