Jeroen Dubbeldam in tranen: 'Grond zakte onder mijn voeten weg'

Jeroen Dubbeldam in tranen: 'Grond zakte onder mijn voeten weg'

Robert Hüsken • 22:35, 19-08-2016 / Laatste Update: 11:03, 12-12-2023

De droom van springruiter Jeroen Dubbeldam om met zijn twaalfjarige ruin SFN Zenith olympisch goud te pakken, spatte vrijdag in Rio de Janeiro wreed uiteen. Twee honderdsten van een seconde waren het verschil tussen wellicht en helemaal niets.

,,Hij heeft me nooit in de steek gelaten en ook nu niet'', zei Dubbeldam kort na zijn tweede omloop. Daarin liet de succesvolle combinatie opnieuw alle balken liggen, maar minieme overschrijding van de tijdslimiet van 68 seconden bleek fataal. Weg goud, weg de droom van Dubbeldam om in zijn laatste wedstrijd met Zenith olympisch kampioen te worden.

De grote kampioen, die in 2000 goud pakte met De Sjiem en de afgelopen jaren met Zenith de Europese- en wereldtitel veroverde, brak na afloop. Tranen biggelden over de wangen van Dubbeldam, die amper iets kon zeggen. ,,Alles klopte hier'', stamelde hij. ,,Dat is voor mij wel de bevestiging dat we op de weg hier naartoe alles goed hebben gedaan. Jammer dat dit de laatste keer was. Als Zenith er moest staan, dan stond hij er. En hij is nog zó fit.''

De 43-jarige Dubbeldam wilde in Rio de Janeiro een unieke trilogie compleet maken met zijn paard. Na het goud bij de Wereldruiterspelen van 2014 en de Europese titel van vorig jaar in Aken moest de olympische titel de kroon op het werk worden. Alles ging goed, twee rondes lang, tot Dubbeldam over de finish snelde en naar het scorebord keek. Daar stond 68,02 seconden, terwijl de limiet was gesteld op precies 68 tellen.

,,Dan zakt de grond onder je voeten weg'', zei Dubbeldam tussen de tranen door. ,,Dan weet je dat het voorbij is. Ik heb het ergens laten liggen, natuurlijk, anders was ik door geweest. Misschien ging ik iets te rustig naar de driesprong toe, wie zal het zeggen.''