De massastart staat voor de deur: 'Je bent vooral tactisch bezig'

admin • 10:12, 24-02-2018 / Laatste Update: 02:30, 06-01-2024

De massastart is een beetje een lastig olympisch onderdeel om voor te beschouwen. Deze schaatsdiscipline maakt zaterdag (12.00 uur Nederlandse tijd) haar debuut op de Winterspelen en eigenlijk kun je er maar één ding over zeggen: alles kan.

Bij de vrouwen zien we Annouk van der Weijden en Irene Schouten, en bij de mannen Sven Kramer en Koen Verweij. Volgens Van der Weijden moet je vooral weten wie je tegenstanders zijn, zegt ze in het AD. "Wie is wie en wat kun je van haar verwachten. De massastart vraagt zo’n andere voorbereiding dan een individuele afstand. Dan draait het in je training om timing, op techniek. Nu ben je tactisch bezig, vooral met je hoofd."

Zo werkt de massastart

Een rit duurt 16 rondes en van de 12 deelnemers per race gaan er 8 door naar de finale. Plaatsing voor de eindstrijd is af te dingen door punten te verdienen. Dat kan onderweg, in één van de drie tussensprints, of anders op de eindstreep. Landen die twee deelnemers aan de start hebben, zoals Nederland, hebben één rijder in de ene halve finale en één rijder in de andere. Van een teamwedstrijd is dus pas sprake als beide schaatsers de finale halen.

In de finale zijn ook tussensprints. Daar zijn niet genoeg punten te verdienen om het podium te halen. De eerste drie schaatsers die over de finish komen, verdienen de medailles. Maar door het winnen van tussensprints kunnen wel top 8-klasseringen worden behaald; voor sommige deelnemers kan dat aantrekkelijk zijn in verband met sponsordeals.

Tactiek

De dames wilden hun tactieken nog niet prijsgeven, maar iedereen weet: Schouten is de pijlsnelle afmaker, terwijl Van der Weijden tijdens de race van 16 rondes een aanval kan plaatsen of juist een gat kan dichtrijden.

Sprinters

Van der Weijden kwam op deze Winterspelen eerder al uit op de 5 kilometer, terwijl de massastart voor Schouten het eerste onderdeel is. Ze verwacht echter een saaie koers. Door het systeem met halve finales, waarbij het winnen van één van de tussensprints volstaat om de finale te halen, kan die eindstrijd vol zitten met sprinters, denkt Schouten.

Twee paarden

Schouten en Van der Weijden zijn gelijkwaardig aan elkaar, er is geen kopvrouw. "Annouk kan en mag ook winnen", zegt Schouten. "Het is juist goed als je op twee paarden kan wedden."