PORTRET: Waarom onze springruiters zelfs jou kunnen boeien (video)
i

ANP, Pro Shots, Sportnieuws-bewerking

PORTRET: Waarom onze springruiters zelfs jou kunnen boeien (video)

Robert Hüsken • 14:15, 31-07-2016 / Laatste Update: 03:57, 08-01-2024

Rio de Janeiro, maak je borst maar nat! Nog 6 dagen en dan gaan de Olympische Spelen van start. Sportnieuws.nl blikt iedere dag vooruit met een portret van Nederlandse atleten die ons trots gaat maken. Met vandaag: onze Nederlandse springruiters!

Nederlands reservepaard evenveel waard als Huntelaar?

Misschien wel de meest waardevolle atleten arriveren deze week in Rio de Janeiro: de paarden. Het is de enige sport waarbij mens en paard moeten samenwerken om tot een topprestatie te komen. De meest populaire variant is het springen, waarbij paard en ruiter foutloos over de hindernissen van 1 meter 60 (!) van het parcours moeten springen. Nederland is daar op dit moment het beste in. We winnen alle grote wedstrijden en zijn de Europees- én wereldkampioen. Het springteam van bondscoach Rob Ehrens kan zich zelfs veroorloven om het megadure paard Glock's London van Gerco Schröder mee te nemen als reserve! In 2014 werd dat paard verkocht voor bijna 9 miljoen euro. Ter vergelijking: Ajax haalde voor dat bedrag Klaas-Jan Huntelaar van SC Heerenveen.

Het Nederlandse springteam voor Rio

Het basisteam van Rob Ehrens bestaat uit 4 topruiters: Maikel van der Vleuten (met zijn paard VDL Groep Verdi), Harrie Smolders (Emerald), Jur Vrieling (Zirocco Blue) én natuurlijk de beste ruiter ter wereld, Jeroen Dubbeldam met SFN Zenith. Misschien zeggen deze namen je nog niet heel veel. Toch domineert deze equipe sinds een aantal jaar de springsport. Het succes van Nederland in de paardensport komt van 4 nuchtere 'boeren'. Want dat zijn deze ruiters. Zie ook dit achtergrondverhaal in NRC Handelsblad. Aan de top blijven is ontzettend moeilijk. Deze sport is niet zo 'eenvoudig' als de 100 meter sprint. Als je bij atletiek in vorm bent, maak je een hele goede kans om te winnen. Bij de paarden ligt dat nét even anders. Als het dier geen zin heeft, lig je zo op de grond. Toch flikken de Nederlanders het, omdat dit land historisch gezien een echt paardenland is. Wij weten als geen ander hoe we met paarden moeten omgaan. Het grote doel is olympisch teamgoud. De énige belangrijke medaille die nog ontbreekt in de kast van Jeroen Dubbeldam.

Clowns op paarden?

De huidige olympisch kampioen (Londen, 2012), Steve Guerdat zei deze maand nog hoe lastig het is om echt indruk te maken op de mensen die niets met paardensport hebben. Hij pakte in 2012 olympisch goud voor Zwitserland. Guerdat was de held van de Alpen. Kleine kinderen wilden ineens niet meer skiën, maar paardrijden. Alleen draait het bij veel topruiters vooral om deze toptoernooien. Ze rijden ook wel kleinere wedstrijden, maar dat is vaak met hun andere paarden of om hun toppers te trainen. Guerdat: "Veel mensen kwamen na mijn gouden medaille in Zwitserland naar mij kijken. De olympisch kampioen was in de buurt. Maar als ik dan vervolgens heel veel fouten maak, denken ze: 'wat is dat voor clown? Zelfs mijn buurman is nog beter'. En toen ik in de wereldbekerfinale tweede stond, vroegen mensen zelfs wat er aan de hand is." Winst en verlies zit in de paardensport dicht bij elkaar.

Jeroen Dubbeldam

Dat bewees onze nationale trots Jeroen Dubbeldam in 2014. Hij werd in Frankrijk wereldkampioen, door in de finale op 4 verschillende paarden de beste te zijn. Op zijn eigen paard Zenith, en op die van zijn concurrenten. Dit concept hebben we trouwens niet op de Olympische Spelen. Toch had de wereld van Dubbeldam er heel anders uit kunnen zien. De voorronde in Frankrijk ging niet super. Zijn paard tikte een hindernis aan. De balk wiebelde, het publiek hield de adem in. De balk bleef liggen, waardoor Dubbeldam naar de finale ging. Als de balk wel was gevallen, was hij 'gewoon' 10de ofzo geworden. Zo'n ronde kan dus mega spannend zijn. Zeker als er een ruiter met een oranje jas in de ring is!

Hoe gaan de paarden naar Rio de Janeiro?

Met het vliegtuig! Dat klinkt misschien logisch. Maar vraag eens aan je vrienden of ze enig idee hebben! Veel mensen denken daar niet eens over na. De paarden vliegen dit keer niet vanaf Schiphol, maar vanaf het kleine, rustigere Belgische vliegveld in Luik. Naast de paarden gaat er per vliegtuig nog 10 duizend (!) kilo aan voer en spullen mee voor de dieren. Vaak wordt gezegd dat paarden minder last hebben van vliegen, dan van een schommelende vrachtwagen die bij iedere rotonde en ieder stoplicht moet remmen. We kunnen ze het natuurlijk niet vragen. Alleen is er altijd een verzorger aanwezig in het vliegtuig (zie de video). Echte kalmerende middelen toedienen aan het paard is natuurlijk verboden. Dan wordt het dier positief getest bij de dopingcontrole in Brazilië.

Of ze last hebben van een jetlag?

Dierenarts Emile Welling van de Nederlandse sportpaarden: "Bij dergelijke grote wedstrijden wordt er de eerste dagen niet getraind en kunnen de paarden acclimatiseren. We hebben alleen niet de methodieken om dan een jetlag te meten. De grooms en ruiters kennen hun paarden echter goed. En als de ruiters ze weer rijden, ervaren ze op dat vlak niet iets vreemds."

Wat is paardensport?

Op zondag 14 augustus beginnen de springruiters aan de Olympische Spelen. Op woensdag 17 augustus is de teamfinale, waarbij Nederland een grote kanshebber is op goud. Eigenlijk is het spelletje heel simpel. De combinatie moet het parcours binnen de afgesproken tijd foutloos afleggen. Voor iedere gefaalde hindernis krijgt de combinatie 4 strafpunten. Voor iedere seconde dat het paard met de ruiter te laat over de finish komt, krijgt de combinatie nog eens 1 strafpunt. Het land met de minste strafpunten wint.

De individuele finale, waar Jeroen Dubbeldam net als in 2000 goud wil halen, is op vrijdag 19 augustus.

Door: Robert Hüsken

[rio_game]