Professoren: stroming in bad Rio nekte Kromowidjojo
i

ANP

Professoren: stroming in bad Rio nekte Kromowidjojo

admin • 15:52, 05-09-2016 / Laatste Update: 00:24, 13-12-2023

Had Ranomi Kromowidjojo in de olympische finale van de 50 meter vrije slag 'vette pech' met de baanindeling en kostte haar dat een medaille? Als je de uitgebreide analyses van diverse Amerikaanse onderzoekers mag geloven, neig je naar 'ja'.

Vlak na de Spelen kwam er al een data-analist met dit verhaal. Maar ook na onderzoek van twee professoren van de Eastern Michigan University en de Indiana University blijft deze bizarre conclusie overeind, lezen we in de Washington Post.

Halve seconde verschil

Wat is er aan de hand? Kort gezegd: de ene baan in Rio was sneller dan de andere. De onderzoekers bestudeerden alle races van de afgelopen Spelen en constateerden significante verschillen. Vanaf het startblok gezien hadden zwemmers in baan 1 tot en met 4 'stroming mee' en baan 5 tot met 8 'stroming tegen'. Op de terugweg was dat uiteraard precies andersom. Voor de buitenste banen (1 en 8) liepen de verschillen soms op tot een halve seconde. Zwemmers aan de 800 en 1500 meter gingen de ene kant op structureel harder dan de andere kant op.

Opmerkelijk, maar oneerlijk wordt het slechts op de 50 meter vrije slag. Immers, op alle andere afstanden wordt een even aantal banen gezwommen en heffen voordeel en nadeel elkaar op.

Kromo

Kromowidjojo werd in baan 3 zesde met een tijd van 24,19. De onderzoekers geven aan dat zij ten opzichte van baan 8 zomaar twee tienden in het nadeel kan zijn geweest. Ze had dus met een betere stroming een medaille kunnen hebben. Zelf zegt ze dat ze het heeft gelezen, maar er niks meer aan kan doen. De bouwer van het zwembad noemt het verhaal over de stroming onzin.