Riococktail: Zilveren roeimedaille maakt teleurstellende Nederlandse dag beetje goed
i

ANP

Riococktail: Zilveren roeimedaille maakt teleurstellende Nederlandse dag beetje goed

admin • 08:50, 12-08-2016 / Laatste Update: 18:48, 12-12-2023

Het blijft vooralsnog redelijk droog in Rio de Janeiro. Waar vooraf een medailleregen voor de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen was voorspeld lukt het TeamNl voorlopig maar minimaal om aan deze verwachtingen te voldoen. Ook op dag 6 konden er veel decepties en teleurstellingen worden genoteerd, wel met 1 prachtige zilveren uitzondering in het roeien door de vrouwen van de lichte dubbelvier.

Donderdag kreeg Nederland er 1 medaille bij: een zilveren plak voor de misschien wat onbekende roeivrouwen van de lichte dubbelvier: Nicole Beukers, Carline Bouw, Chantal Achterberg en Inge Janssen. Een schitterende prestatie die hoop geeft voor de resterende finales die worden gevaren door Nederlandse boten.

Zwemmen

In het zwembad wil het maar niet lukken voor Nederland op deze Spelen en vannacht is Ranomi Krowodjojo van haar troon gestoten op het koninginnennummer van het zwemmen. Ze werd vrijdag in de vroege ochtend 5de op de 100 meter vrije slag, met een tijd van 53,08. De race was bloedstollend spannend met uiteindelijk 2 winnaars: Simone Manuel uit Amerika en de pas 16-jarige Penny Oleksiak uit Canada. Ze zwommen met een tijd van 52,70 een olympisch record aan gort. Sarah Sjöström uit Zweden pakte brons.

Boksen

Ook onze mannelijke bokstroef is er niet in geslaagd zich een ronde verder te knokken in het olympisch toernooi. Peter Mullenberg moest in Rio zijn meerdere erkennen in de 8ste finale van de klasse tot 81 kilogram in de vijf jaar jongere Teymur Mammadov uit Azerbeidzjan. Volgens de jury was Müllenberg de mindere bokser: 3-0 (29-28, 29-28, 29-28).

Beachvolleybal

Voor Jantine van der Vlist en Sophie van Gestel zit het olympisch avontuur er ook op. De beachvolleybalsters verloren hun 3de duel in groep E, met 2-1 van de Zwitserse speelsters Zumkehr en Heidrich (17-21, 21-11 en 15-9)

Baanwielrennen

Ook het Nederlandse baanwielrennen stelde teleur. De missie van de mannelijke teamsprint is mislukt. Het trio Niels van 't Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Theo Bos vloog er uit in de 1ste ronde. Zij waren niet opgewassen tegen het geweld van Australië. Ook de mannen van de ploegenachtervolging beleefden een zwarte dag. Al in de kwalificatieronde kwam Joost van der Burg keihard ten val. De ploeg was goed onderweg maar er wordt gevreesd voor een sleutelbeenbreuk bij Van der Burg.

Turnen

Was er dan verder helemaal geen positief nieuws uit Rio? Jawel. Turnster Eythora Thorsdottir leverde een geweldige prestatie door in de meerkampfinale als 9de te eindigen. Nog nooit eindigde een Nederlandse gymnast uit ons land op dit onderdeel zo'n hoge positie. Lieke Wevers eindigde als 19de.

Tennis

Voor Kiki Bertens en Jean-Julien Rojer zit het olympische tennistoernooi er na 1 ronde op in het mixed dubbel. De Nederlandse tennissers verspeelden 2 matchpoints tegen Venus Williams/Rajeev Ram. Een van de matchpoints werd op miraculeuze wijze door Rajeev Ram gered. Uiteindelijk verloren ze met 10-8 in de supertiebreak.

Surfen

Ook Dorian van Rijsselberghe is erg lekker bezig. Hij heeft de macht gegrepen in de RS:X klasse en ligt op koers voor een gouden plak.

Programma

Op dag 7 van de Spelen zijn er weer volop kansen voor Nederland. De grootste kans op goud is om 15:32 als Ilse Paulis en Maaike Head in actie komen bij het roeien op het onderdeel lichte dubbeltwee. De dames plaatsten zich overtuigend als 1ste voor de finale.

Het toernooi voor Dafne Schippers gaat ook beginnen. Diep in de nacht vanaf 03:40 zullen alle slaperige ogen gericht zijn op Schippers. Ze loopt de serie van de 100m. Liemarvin Bonevacia die van de 400 meter en Sifan Hassan en Maureen Koster proberen zich te kwalificeren voor de finale op de 1500 meter

In het handboogschiettoernooi komt de laatste overgebleven Nederlander Sjef van den Berg in actie in de 8ste finale. Zijn olympische jacht op eremetaal start om 14:00 uur.

Om 12:30 slaat Joost Luiten af voor zijn 2de ronde. Gisteren speelde hij wisselvallig en eindigde met +1 op een gedeeld 33ste plek. Kan hij vandaag de weg omhoog vinden?

De handbalsters nemen het op tegen Zweden. Ze moeten winnen om uitzicht te houden op een plek in de kwartfinale. 16:30

Daarnaast komt Ranomi Kromowidjojo in actie om 18:02 in de series van de 50 meter vrij. 4 jaar geleden pakte ze op die afstand de olympische titel.

De volleybalsters spelen tegen Puerto Rico om 22:05 en voor de tafeltennissters begint het landentoernooi

In het judo komen de laatste twee Nederlanders in actie. Kunnen Roy Meyer en Tessie Savelkouls de Nederlandse eer redden? Vanaf 21:40