Stellige Anema: 'Ik voel me niet schuldig en ben ook niet schuldig'
i

ANP

Stellige Anema: 'Ik voel me niet schuldig en ben ook niet schuldig'

admin • 16:05, 17-02-2018 / Laatste Update: 20:40, 07-01-2024

Jillert Anema was deze week onderwerp van gesprek in de Nederlandse sportmedia. De schaatscoach zou zich schuldig hebben gemaakt aan 'matchfixing'. Zaterdag sprak hij tegenover de NOS voor het eerst over deze bizarre zaak.

Anema kreeg als schaatscoach van Frankrijk een waarschuwing nadat hij bij de Winterspelen van Sotsji afspraken met Nederland wilde maken over het verloop van de achtervolgingswedstrijd tussen beide landen. "Het is niet eens een storm in een glas water, er wordt slechts geroerd met een lepeltje. Het is een situatie van vier jaar geleden waarvan we gezegd hebben: dat is afgedaan. Nu komt het weer boven. Het is voor mij een open wond, want ik vond het niet terecht."

Na de Spelen

In een warrig gesprek gaf Anema geen volledige openheid van zaken. Zoals hij eerder al zei komt zijn kant van het verhaal pas ná de Winterspelen in Pyeongchang.

Schuldig

Toch probeerde verslaggever Bert Maalderink te achterhalen of het klopte dat Anema zou hebben gevraagd om de Franse schaatsploeg niet in te halen. De coach was in ieder geval stellig op de vraag of hij schuldig zou zijn: "Ik voel me niet schuldig en ik ben ook niet schuldig. Daar wil ik het bij laten. Ik ga hier bij de Winterspelen proberen nog wat medailles te winnen, dan ga ik naar huis en ga ik de successen vieren. Dan komt er waarschijnlijk nog wel een moment dat ik dieper op de zaak inga.''