Tokio krijgt nu al dikke complimenten voor de organisatie, maar kende ook gezeik
i

AP

Tokio krijgt nu al dikke complimenten voor de organisatie, maar kende ook gezeik

Martijn Baars • 13:49, 24-07-2019 / Laatste Update: 02:04, 08-01-2024

Er is nog nooit een organiserende stad die er een jaar voor de Olympische Spelen zo goed bij lag als Tokio. Maar niet alles liep volgens plan sinds de bekendmaking van het evenement in de Japanse hoofdstad.

Dat stelt voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité exact een jaar voor de Spelen. Vrijwel alle zogenoemde venues zijn al klaar, de voorverkoop loopt boven verwachting en meer dan 200.000 vrijwilligers hebben zich aangemeld. "Ik kan met zekerheid zeggen dat ik nog nooit een olympische stad heb gezien die een jaar voor de Spelen zo ver is met alle voorbereidingen”, loofde Bach het lokale organisatiecomité. 

Corruptie

Maar niet alles ging van een leien dakje. Zo moest Tsunekazu Takeda dit jaar opstappen als voorzitter van het Japans olympisch comité op verdenking van corruptie rond het bid. Ook moest in 2015 het logo van de Spelen worden aangepast na beschuldigingen van plagiaat. Verder liepen de kosten op tot zo’n 11,3 miljard euro, ruim boven de beraamde 7 miljard dollar. Dat kostte Takeda zijn functie.

Hittegolf

Ondanks dat alles volgens plan verloopt, zijn er zorgen omtrent de hitte. Vorig jaar rond deze tijd was er sprake van een hittegolf met meer dan 10 slachtoffers in Tokio.