Tortelduifjes Breeuwsma en De Vries: van pechvogels tot goudhaantjes?
i

Beeldbewerking Sportnieuws

Tortelduifjes Breeuwsma en De Vries: van pechvogels tot goudhaantjes?

admin • 13:00, 07-02-2018 / Laatste Update: 18:39, 05-01-2024

Ze zijn allebei fanatieke shorttrackers. Allebei relay-specialisten. Allebei kwakkelden ze een tijd met blessures. Nu willen ze allebei vlammen voor goud in Zuid-Korea. Maar ze zijn vooral allebei stapelverliefd: Daan Breeuwsma en Rianne de Vries.

Wil jij het belangrijkste WINTERSPELEN-nieuws gratis via Whatsapp ontvangen? Stuur een app met WINTERSPELEN AAN naar 06 135 591 70!

Breeuwsma (30) en De Vries (27) wonen al jaren samen in Akkrum. Deze winter wisselen ze het rustige Friese dorpje 2 weken lang in voor het drukke (en besmettelijke) Pyeongchang. Hoe leerden deze 2 olympische tortelduifjes elkaar kennen?

Liefde op het eerste gezicht?

"It hat noait leafde op it earste gesicht west", zijn de woorden van geboren en getogen Fries Breeuwsma tegen de Leeuwarder Courant. Wat hij wil zeggen is dat er niet meteen sprake was van liefde op het eerste gezicht tussen hem en Rianne.

De 2 kenden elkaar (uiteraard) al van de ijsbaan. Toen Breeuwsma zich plaatste voor zijn eerste WK in 2007 kreeg hij een sms'je van de toen 17-jarige De Vries. 'Succes', stond erin. Of iets in die trant. Het was genoeg om het eerste laagje ijs wat te doen smelten, al was Breeuwsma in het begin nog niet per se overtuigd van de liefde. "Het moest een beetje groeien, zeg maar."

Wat Daan zich vooral nog herinnert van 'zijn' Rianne is de grote bril die ze toentertijd op d’r neus had. "Se wie in bytsje in nerd." Oftewel: 'ze zag er een beetje uit als een nerd'. Nou, lekker compliment is dat! Toch kwam het allemaal goed en is het stel 10 jaar later nog steeds bij elkaar.

Lees verder onder deze romantische Insta-posts.

Lunch time!! #Home #Pyeongchang2018

Een bericht gedeeld door Rianne de Vries (@rianneedv) op

 

Mijn leukste, liefste en beste maatje vandaag jarig 🎉😍 @daanbreeuwsma #KleinFeestje #30jaar

Een bericht gedeeld door Rianne de Vries (@rianneedv) op

Pechvogels

Gelukkig in de liefde dus, maar in het shorttrack was het tweetal niet altijd even fortuinlijk. Aan het begin van dit seizoen, dit belangrijke olympische seizoen, zaten ze allebei in de lappenmand.

De Vries brak in juli haar enkel tijdens een training. Breeuwsma had al langer last van zijn knie. Van een keiharde val tijdens de wereldbekerwedstrijd in Dordrecht in oktober knapte hij ook niet echt op. Niet ideaal dus allemaal, zo vlak voordat de tickets naar Zuid-Korea verdeeld gingen worden.

Tekst loopt door onder de Insta-post.

Operatie: check! #Herstellen #opbouwen #vooruitkijken #ShorttrackNL #KPN #OlympicSeason #StayPositiveWorkHardAndMakeItHappen

Een bericht gedeeld door Rianne de Vries (@rianneedv) op

Super-Daan

Gelukkig hadden zie in deze lastige tijd ook steun aan elkaar. Vooral De Vries stond een lange revalidatie te wachten. En dat net nadat ze met de verrassende Europese titel op de 500 meter in Turijn had laten zien in bloedvorm te zijn.

"Mentaal was dat even heel erg hard. Juist in dit seizoen wil je dat niet", zei De Vries in november, vlak voor de belangrijke wereldbekerwedstrijden in Seoul en Shanghai tegen de NOS. De Vries is dan wonder boven wonder alweer hersteld van haar enkelbreuk.

"Mij was gezegd: in december zul je wel weer wedstrijden kunnen rijden. Maar ik zette in op november, en dat is gelukt. Met dank aan een superlijf, superartsen. En aan super-Daan natuurlijk. Die helpt ook mee. Daar ben ik superblij mee, echt geweldig."

Lees verder onder de foto (ANP)

Reservelijst

Vol goede moed stapte De Vries weer het ijs op, maar het noodlot sloeg weer toe. Tijdens het NK, de plek waar ze op jacht was naar een individueel startbewijs op de 1000 meter, klapte ze weer door haar enkel. De schrik zat er goed in, al bleek het dit keer niet mega ernstig. Toch ging het ticket aan haar neus voorbij.

Wat nu nog rest is deelname met de relay-ploeg. Samen met Yara van de Kerkhof, Jorien ter Mors, Lara van Ruijven en Suzanne Schulting gaat ze voor goud. 4 jaar geleden in Sotsji was De Vries er ook al bij, ook toen alleen als lid van de aflossingsploeg.

Goudhaantjes

Pechvogel De Vries schaatste geen meter in Rusland, omdat de andere 4 dames de voorkeur kregen. Laten we hopen dat ze dit jaar wel haar officiële OS-debuut mag maken!

Haar vriend Daan heeft wel meerdere ijzers in het vuur. Hij maakt in Zuid-Korea deel uit van de relay-ploeg die al meerdere Europese- én wereldtitels won. Daarnaast mag de Nederlands kampioen ook op de 500 en de 1000 meter op jacht naar individueel eremetaal.

Kamergenoten?

Laten we dus hopen dat de slaapkamer van Breeuwsma en De Vries over een paar weken volhangt met medailles. Blijft natuurlijk nog wel een kleine vraag hangen: slaapt het stel in Pyeongchang ook bij elkaar in bed?

Daar lijkt het niet op, want voor het WK in Ahoy Rotterdam vorig jaar was dat ook niet het geval, liet Breeuwsma destijds weten aan RTV Rijnmond. "Ik deel altijd mijn kamer met Sjinkie (Knegt, red.), dus Rianne moet even een weekje wachten." Heeft ze dus weer pech…

Easy !! 🤘

Een bericht gedeeld door Daan Breeuwsma (@daanbreeuwsma) op

De #Adam #Rocks 😎 Dak eraf!! #Opel @daanbreeuwsma

Een bericht gedeeld door Rianne de Vries (@rianneedv) op

Operatie ✅ nu goed herstellen. #stoerpakkie #slaapkop

Een bericht gedeeld door Daan Breeuwsma (@daanbreeuwsma) op

Sportgala! @daanbreeuwsma #NocNsfSportgala #ShorttrackNL

Een bericht gedeeld door Rianne de Vries (@rianneedv) op