Waterpoloërs lopen kwalificatie voor Olympische Spelen mis
i

Pro Shots

Waterpoloërs lopen kwalificatie voor Olympische Spelen mis

Bart van der Wijst • 22:16, 08-04-2016 / Laatste Update: 09:38, 15-01-2024

De Nederlandse waterpoloërs hebben zich niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Rio. De mannen van trainer Robin van Gaalen speelde in de kwartfinale van het olympisch kwalificatietoernooi met 8-8 gelijk tegen Frankrijk, maar verloren na penalty's(3-4). De winnaar van het cruciale duel verdiende een ticket voor de OS en dat was Frankrijk. Het doel was de spelen van 2020 in Tokio, maar het team had graag het aankomende toernooi meegepakt aangezien ze 3 jaar geleden ten dode waren opgesch

Oranje had een ticket voor het grijpen, maar verspeelde in het laatste kwart een voorsprong van twee doelpunten. In de penaltyserie misten Luuk Gielen en aanvoerder Roeland Spijker namens Nederland, aan de andere kant wist één Fransman niet te scoren. De waterpoloërs ontbreken daardoor net als de vrouwen op de Spelen. De laatste olympische deelname van de mannen was in 2000 in Sydney.

Geen financiën

Voorafgaand aan het kwalificatietoernooi werden de kansen van Oranje niet al te hoog ingeschat. De mannen van Van Galen moeten het doen zonder financiële steun van sportkoepel NOC*NSF, maar op eigen kracht en met creatieve oplossingen kwamen ze toch tot op de drempel van Rio. Nederland verbaasde iedereen door eerst Spanje met 7-5 te verslaan en vervolgens ook Kazachstan (8-5), Duitsland (9-8) en Zuid-Afrika (17-7). Alleen gastland Italië bleek tussendoor een maatje te groot voor Oranje (5-11).

Als nummer twee van de poule trof Oranje in de cruciale kwartfinale Frankrijk, dat er in het afsluitende groepsduel met Canada alles aan had gedaan om te verliezen en zo Spanje te ontlopen. De Franse waterpoloërs zagen een duel met Oranje namelijk wél zitten, maar die arrogante houding stimuleerde de Nederlandse ploeg alleen maar meer.

Voortvarende start

Oranje startte voortvarend en nam een voorsprong van 2-0. In het tweede kwart kwam Frankrijk wat beter in de wedstrijd, maar dankzij een prachtig doelpunt van grote afstand van Gielen behield Oranje de leiding (4-3).

De spanning nam daarna alleen maar verder toe. Na de derde periode stond Oranje nog steeds voor (6-5). Jorn Winkelhorst zorgde bij de start van de vierde periode voor een marge van twee, maar Frankrijk knokte zich terug en nam zelfs even de leiding. Robin Lindhout tekende echter voor de gelijkmaker, waarna strafworpen de beslissing moesten brengen. Door twee missers viel de olympische droom van Van Galen en zijn mannen in het water.