Wereldkampioen Carlsen doet mee aan Tata Steel Chess, rivaal Niemann niét uitgenodigd

22 november 2022

Getty Images
Tata Steel Chess Schaak Toernooi 2023 Datum Wanneer Wie Doen Mee Deelnemers Spelers Carlsen Niemann Giri Van Foreest

Schaakwereldkampioen Magnus Carlsen doet mee aan de 85e editie van het Tata Steel Chess-toernooi in Wijk aan Zee, dat tussen 13 en 19 januari 2023 gespeeld wordt. Zijn rivaal Hans Niemann is niét uitgenodigd.


Toernooidirecteur Jeroen van den Berg presenteerde dinsdag de 14 zeer sterke deelnemers. Bij het toernooi doen liefst 5 spelers uit de top 10 mee. 8 van hen komen uit de top 20. De 31-jarige Noor verdedigt de titel. Ook de Nederlanders Anish Giri en jonkheer Jorden van Foreest (foto) van de partij.

Oranje, boven?
Giri staat 7e op de wereldranglijst. De 28-jarige Nederlander deed in de voorgaande jaren vaak mee om de eindzege in Wijk aan Zee, maar het lukte hem steeds niet om het toernooi te winnen. De 23-jarige Van Foreest slaagde daar vorig jaar él in. Hij klopte Giri verrassend in de finale en werd de 1e Nederlandse winnaar van het prestigieuze toernooi sinds Jan Timman in 1985.

Begin dit jaar won Carlsen de laatste editie van Tata Steel Chess. De Noor, die de laatste maanden in een rel is verwikkeld met de 19-jarige Amerikaan Niemann, schreef het toernooi voor de 8ste keer op zijn naam en is daarmee recordhouder.