Grof Frankrijk maatje te groot voor handbalvrouwen: EK-sprookje is voorbij (video’s)

14 december 2018

ANP

Nederland heeft zich niet geplaatst voor de finale van het EK Handbal. Frankrijk, dat heel grof en hard speelde, was een maatje te groot voor de Oranjedames, 21-27


Nederland speelt zondag 16 december om 14:00 tegen Roemenië voor het brons. Rusland en Frankrijk nemen het om 17:30 tegen elkaar op in de finale.

Snelle voorsprong
Nederland begon met een voorsprong aan de wedstrijd dankzij een snelle goal. Frankrijk kwam steeds gelijk, maar Oranje pakte dan altijd meteen weer de voorsprong.

Frankrijk loopt uit
Maar na de 3-3 lukte het Oranje niet meer om steeds iets terug te doen en liep Frankrijk uit. Op het dieptepunt van de 1ste helft stond Nederland met 6-10 achter.

Bondscoach grijpt in
Die achterstand was een reden voor bondscoach Helle Thomsen om in te grijpen. Tess Wester werd uit het doel gehaald en vervangen door de iets grotere Rinka Duijndam. Dat bleek een goede zet, want Frankrijk kreeg het meteen moeilijker om te scoren en Oranje maakte wel veel doelpunten. Uiteindelijk gingen de dames rusten bij een stand van 11-12.

Tekst loopt door onder de video.
Fransen maatje te groot
Na rust begon Nederland weer goed en werd het zelfs even 13-13.

Tekst loopt door onder de video.
Op dat moment zette Frankrijk extra aan en had Oranje eigenlijk weinig meer in te brengen tegen de sterke Fransen die ook nog eens met iedere overtreding weg leken te komen. Thomsen probeerde haar ploeg weer aan de praat te krijgen, maar de Fransen waren veel te sterk en gaven weinig kansen weg waardoor Nederland niet meer aan kon haken.

Tekst loopt door onder de video.
Zware blessure Kramer
Aan het einde van de wedstrijd besefte Thomsen dat de wedstrijd gespeeld was en haalde ze wat belangrijke spelers van het veld om ze te sparen voor de wedstrijd om het brons. Dat deed ze alleen net te laat met Jessy Kramer, die tijdens na een duel raar op haar enkel terecht kwam en met een zware blessure van het veld gedragen moest worden. De kans is klein dat zij zondag voor het brons kan spelen tegen de Roemenen.