Judoka’s Iran niet meer welkom op internationale toernooien na matchfixing

22 oktober 2019

AFP

Iraanse judoka's mogen vanaf nu niet meer meedoen aan internationale toernooien. De internationale judobond IJF heeft de voorlopige schorsing die het land kreeg wegens ongeoorloofde inmenging tijdens het WK afgelopen zomer omgezet in een schorsing voor onbepaalde tijd.


De judobond van Iran werd gestraft omdat voormalig wereldkampioen Saeid Mollaei tijdens het WK van hogerhand was opgedragen het toernooi te verlaten om een confrontatie met een Israëlische judoka te voorkomen. Zowel de Iraanse minister van Sport als de baas van het Iraans olympisch comité hadden Mollaei telefonisch bevolen te verliezen. De Iraanse judobond zegt dat die beschuldigingen vals zijn. Mollaei is na het WK niet teruggekeerd naar zijn vaderland.

Discriminatie
Volgens de IJF is er voldoende bewijs dat de regels rond matchfixing overtreden zijn en er sprake is van discriminatie en schending van het principe van politieke neutraliteit. Het wil Iraanse judoka's pas weer toelaten tot internationale toernooien als er garanties zijn dat de statuten worden nageleefd en Iran accepteert dat judoka's tegen Israëli's uitkomen.