Nederlands marathon kampioen Butter had de finish bijna niet gehaald

21 oktober 2018

ANP

Michel Butter had het moeilijk tijdens de marathon van Amsterdam. Na een kilometer of 36 schoot de kramp in beide hamstrings, maar kon hij toch doorlopen en werd hij Nederlands kampioen met een tijd van 2.17.18.


"Ik was even bang dat ik de finish niet zou halen en moest mijn best doen de spieren wat te ontspannen", zei de 32-jarige marathonloper na afloop.

Doelen gehaald
"Goud voor mij was doel 1. Het 2e doel was zilver voor mijn trainingsmaat Edwin de Vries. En dat is gelukt. Ik vond het een mooie wedstrijd op deze manier."

Plannetje gelukt
Butter koos bewust voor een wedstrijd zonder gangmakers. De Castricummer wilde puur voor de titel lopen en had geen eindtijd in gedachten. "Edwin en ik voerden met succes een soort van strijdplan uit. We lieten Ronald Schröer in de eerste helft van de race begaan en zijn het 2e deel op hem gaan jagen. Die tactiek pakte goed uit."

Olympische Spelen
Butter neemt na deze marathon geen gas terug, want hij wil in december meedoen aan het EK cross in de Beekse Bergen. Volgend jaar wil hij weer een snelle marathon lopen en hoopt hij zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Atletiekunie 
"Ik weet nog niet wat de limiet is, maar ik hoop wel dat de Atletiekunie meer dan voorheen rekening houdt met de status van een marathon en de omstandigheden. Ik miste in 2012 de Spelen van Londen omdat mijn tijd in Boston niet goed genoeg was. Maar ik eindigde daar in een Major met een mondiaal topveld onder zeer zware omstandigheden als 7e en dat had mee moeten wegen."