1 op de 8 sporters voelt zich wel eens seksueel geïntimideerd
i

ANP

1 op de 8 sporters voelt zich wel eens seksueel geïntimideerd

admin • 11:20, 12-12-2017 / Laatste Update: 10:59, 12-12-2023

Seksueel misbruik komt in de sportwereld vaak voor, veel te vaak. Het is daarom hard nodig dat sportclubs snel meer maatregelen gaan treffen om ervoor te zorgen dat seksuele intimidatie voorkomen wordt.

12 procent van de sporters heeft als kind minimaal 1 ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. 4 procent gaf zelfs aan wel eens aangerand of zelfs verkracht te zijn geweest. Dat was de conclusie van de onderzoekscommissie - onder leiding van Klaas de Vries - dat namens de NOC*NSF onderzoek deed naar de aard en de omvang van seksueel misbruik in de sport.

Gesprekken

De commissie kreeg zelf 103 meldingen binnen en voerde met 30 slachtoffers een gesprek. Ook heeft een aantal deskundigen deelonderzoek gedaan. Het Vertrouwenspunt Sport - ingesteld door de NOC*NSF - moet op de schop, was 1 van de conclusies van de commissie. Het is niet duidelijk wat er met vermoedens van misbruik gebeurt en er moet een wettelijke plicht komen om vermoedens van misbruik in de sport te melden.

Medesporters 

De daders van dat seksueel misbruik zijn in ruim 40 procent van de gevallen medesporters. De leeftijden waarop de seksuele intimidatie plaatsvond, lag bij meer dan driekwart van de gevallen onder de 16 jaar.