Joop Alberda wil beter gym-onderwijs: 'We moeten de jeugd in beweging krijgen'
i

Nederlandse Freelancers

Joop Alberda wil beter gym-onderwijs: 'We moeten de jeugd in beweging krijgen'

Trevor Wagener • 13:09, 13-01-2020 / Laatste Update: 21:16, 04-01-2024

"Nederlandse sportclubs hebben last van gebrekkig gymnastiekonderwijs, stelt sportbestuurder en voormalig volleybalcoach Joop Alberda.

"Mensen komen motorisch met een achterstand binnen of zijn veel te eenzijdig getraind", zegt de technisch directeur van de volleybalbond. Na de uitschakeling van de Nederlandse volleybalvrouwen op het OKT, keek Alberda tegen de aanwezige media iets verder vooruit. Op de vraag wat Oranje moet doorbreken, antwoordde de Fries dat het probleem 'dieper in het systeem zit.'

Groter probleem

"Dat heeft heel veel te maken met de wijze hoe wij spelers opleiden, klaarmaken voor de internationale sport", aldus Alberda. "Welke bagage heb je nu nodig? Waar wij in de negentiger jaren internationaal het gevecht met de lengte zijn aangegaan en dat ook een behoorlijke periode gedomineerd hebben, komt het nu aan op balvaardigheid en handigheid. Daar hoor ik andere teamsporten ook over klagen."

Volgens Alberda gaat er bij de jeugd al veel mis. "We gaan wel een beetje gebukt gaan onder het feit dat in de tachtiger jaren het gymnastiekonderwijs gewoon verdwenen is. Mensen komen motorisch met een achterstand binnen of zijn veel te eenzijdig getraind."

Moven

Sportbonden zouden daar een rol in kunnen spelen, ging Alberda verder. "Wij gaan met onze trainers alle scholen helpen om daar bewegingsonderwijs te brengen. Of je nou voetbalt, handbalt, volleybalt of aan judo doet... dat maakt niet zoveel uit. We moeten de jeugd in beweging krijgen. Sportbonden zouden daar een geweldige slinger aan kunnen geven."